/ Министерство на туризма
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с представители на Обединение „Бъдеще за туризма“, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Николова: Имаме готовност да осигурим над 3 хил. хотелски легла като буферна зона

Целта на дискусията бе обсъждането на актуалната ситуация в сектора и коментар на конкретни бъдещи инициативи,
които да подпомогнат отрасъла, в продължаващата епидемична обстановка. От страна на обединението присъстваха Румяна Балтова и Павлина Илиева.

"В новия проектобюджет на страната са предвидени 300 млн. лв. за продължаване на мярката 60/40, а работна група от експерти на Министерството на туризма и представители на отрасъла ще внесе предложенията на бранша по Плана за възстановяване и устойчивост на България, които засягат конкретно туристическата дейност", информира вицепремиерът.

Министър Николова коментира още, че след проведени множество срещи с представители на бранша бе очертана тезата, че за да получат туроператорите средства и Министерството на туризма да ги защити, е необходимо да имат мотивирани искания с финансови обосновки.

В резултат е подготвена анкета, с която да бъдат събрани необходимите данни. Тя е публикувана на институционалната страница на Министерство на туризма, а срокът за изпращане на попълнените анкети от страна на туроператорите е до 12 ноември. 

В постоянна връзка сме с колегите от Министерството на финансите, които са в готовност да разгледат на база съществуващите нормативни документи за държавните помощи как това да стане по оптималния начин, обясни още вицепремиерът. С представителите на организацията бяха очертани конкретни срокове за работа по тази инициатива с цел максимално бързо да бъде реализирана.

Отличиха Николова с почетен плакет от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

По време на срещата по предложение на асоциацията бяха обсъдени съвместни инициативи, които да бъдат предприети за финансова и организационна подкрепа на бранша.

Според представителите на обединението, положителен ефект ще има възможността най-ранно предоставяне на информация при решения или намерения за въвеждане на мерки, ограничаващи пътуванията.

Те считат още, че е добре да бъде изготвен общ протокол за организация на посещенията у нас в среда на коронавирус. По думите им, сега е моментът, в който трябва да се обърне внимание и на сивия сектор и контрола на работата му, като проблемът бъде коментиран и с представители на Комисията за защита на потребителите.