/ iStock/Getty Images
Вицепремиерът Марияна Николова поиска концесионерите и наемателите на плажовете да намалят цените на чадърите и шезлонгите за Лято-2021. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

По време на извънредното положение миналата година с промени в Закона за здравето бе дадена възможност за намаляване на дължимите концесионни възнаграждения с минимум 50 процента при условие концесионерът да намали крайните цени за потребителите при ползването на плажните принадлежности, е отбелязала вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с представители на концесионерите. Според нея продължаващата и задълбочаваща се криза, породена от пандемията, и произхождащите от нея рестрикции на здравните власти спрямо гражданите и бизнеса, налагат подобен тип подпомагащи мерки да бъдат заложени и за летен сезон-2021 г.

Вицепремиерът смята за наложително да бъдат въведени законодателни промени през настоящата година както по отношение на концесионерите и наемателите на морски плажове, така и спрямо плажуващите, търпящи също финансови загуби от кризата.

Според Николова, в срок до 1 юни или в срок от 10 дни от влизането в сила на съответния договор, концесионерите и наемателите следва да уведомят министъра на туризма за извършеното намаление на цените на плажни принадлежности.

Вицепремиерът е посочила още, че друга мярка, която следва да бъде повторена през летния сезон на 2021 г., е предоставянето на възможност на концесионерите и наемателите да разполагат с допълнителна търговска площ, която да е с максимален размер 4 на сто от площта на съответния морски плаж.

Ще потърсим съдействие от здравното министерство и за въвеждане на противоепидемични мерки за ползване на морските плажове по време или след отмяна на епидемичната обстановка в България, особено през летния сезон на 2021 г., е казала Николова.

По време на дискусията представителите на бранша са поставили въпроса за промяна в отстоянията между чадърите, което според миналогодишните параметри е трябвало да е 20 метра. Те са информирали, че вече са започнали записвания за Великден и са посочили, че ще е полезно за тях да имат повече яснота и конкретика за възможностите за пътувания около празника