Незаконните гаражни клетки в София да се премахнат, мислят в кметството
Незаконните гаражни клетки в София да се премахнат, мислят в кметството / снимка: Sofia Photo Agency
Близо 7000 са незаконните гаражни клетки в София. Това показва последната справка от районните администрации, която беше разгледана от архитектурната комисия към Столичния общински съвет. До един месец трябва да се изготви юридически обосновано решение на проблема, каза главният архитект на столицата Петър Диков.

Справката с гаражните клетки в София с цел намиране на адекватно решение на проблема се оказа непълна – три района не са подали изисканата от главния архитект на града Петър Диков информация.

Което е незаконно, просто трябва да се премахва.

Вярвате ли, че подадената ви информация е коректна?

Не, със сигурност не е коректна, но аз ще пиша на всички районни кметове да препотвърдят, на тяхна отговорност.

Неговото мнение е „малко талибанско и крайно" – да се премахнат всички незаконни клетки, особено разположените върху публична общинска собственост и дори тези върху частен терен върху зелена площ. В същото време Диков е уверен, че част от клетките ще останат, но за тях общината би трябвало да иска наем.

Гаражните клетки са проблем и той трябва да се реши, категорично казаха общинските съветници от БСП и СДС Росен Малинов и Борислав Бориславов: „Той трябва да бъде решен принципно. Всичко, което е незаконосъобразно поставено, трябва да бъде законово премахнато. Преди да пратим крановете да вдигнат тези клетки, ние трябва да дадем възможност на хората да паркират нормално по някакъв европейски начин. Би могло да се потърси механизъм за изграждане на подземни паркинги в междублокови пространства – отгоре да си бъде зелена площ и детски площадки, отдолу да бъде паркинг.

Най-много гаражни клетки, почти хиляда, има в „Люлин", следват районите „Красна поляна", „Слатина", „Подуяне". Подадената справка сочи, че в целия район „Илинден" имало три незаконно поставени клетки, а в „Средец" – само една.