/ iStock/Getty Images
Продължават да продават яйца от Румъния и Украйна в кутии с българския трибагреник. Български търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа. Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, от транжорните излизат като български разфасовки. За всичко това алармират от Асоциацията за промишлено птицевъдство, цитирани от БНР.

КЗП: Има сигнали за препакетиране на вносни стоки, производители ги продават за родни

Сигнали за тези порочни практики браншът подава от близо година, но до момента проверки по тях почти няма, а ако ги има, са безрезултатни, защото проверяваните са предупредени предварително.

Преди дни представители на асоциацията са представили проблемите си пред премиера в оставка Николай Денков и дори му занесли кутия с яйца, които незаконно се продават в българската търговска мрежа.     

"Имаме сериозен проблем вноса на яйца от Украйна и Румъния. Има нелоялни практики", категоричен е председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

Хаос на пазара: Внесени продукти от трети страни се продавали с български етикети

"Български търговци купуват яйцата, преетикетират ги, препакетират ги, слагат нов срок за годност и ги пускат в търговската мрежа", допълва той.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство разполагат с "вторични доказателства, не директни", пояснява Даниел Божанков. По думите му, ние си произвеждаме 40% от пилешкото, което се потребява на българския пазар, или около 120 000 тона пилешко месо, а същевременно в магазините се продава основно българско месо.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня