/ снимка: БГНЕС, архив
Няма изгубена информация при срива на Търговския регистър, уверява директорът на Агенцията по вписванията:
Още поне седмица остава недостъпна регистрацията на фирми в Търговския регистър
98509
Още поне седмица остава недостъпна регистрацията на фирми в Търговския регистър
  • Още поне седмица остава недостъпна регистрацията на фирми в Търговския регистър
Поне до следващата седмица остава недостъпна регистрацията на нови фирми в Търговския регистър, както и промени на вече регистрирани фирми. Търговският регистър спря работа на 10 август, петък, заради технически проблеми.

10 август: Сайтът на търговския регистър не работи

От тази сутрин на сайта са възстановени справките за актуалното състояние на фирмите, от утре - 16 август, ще може да се прави и справка по ЕГН. "Също от утре ще бъде възстановена връзката с "Реджикс" системата, която осигурява междурегистровия обмен между държавните институции
 
Продължава да няма и никакво обяснение какво е причинило срива в регистъра и дефектирането на 4 диска с информация. Обяснението на директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова е, че „такива неща се случват”. Тя поднесе извинения на всички граждани и обясни, че системата се възстановява поетапно под контрола на ГДБОП, ДАНС и прокуратурата. По думите й не е възможно да са изчезнали данни от Търговския регистър или при възстановяването на дейността му да бъдат манипулирани.
 
БСП иска оставки заради проблемите с Търговския регистър

Все още обаче не е ясно какви са причините за дефектирането на четири диска, довело до спирането на работа на регистъра.

"Дефектирането е довело до това, че не може да се ползва регистърът. А какво е довело до дефектирането, ще бъде обект на проверки, които тепърва предстоят. Целият масив е около 25 TB. Мащабът на това, което се е случило, е голям", заяви още шефът на Агенцията по вписванията. 
 
15 август: Търговският регистър започна поетапно да работи

Зорница Даскалова обясни, че оставката й не е на дневен ред, тъй като в момента е нужна на работното си място.

"В такава кризисна ситуация аз съм нужна тук, трябва да бъда на работното си място, да координирам процесите като единствения представител на агенцията. Когато дойде време за оставки, ще разберат всички, това е политическо решение. Но не е предмет на разговор в момента", поясни Даскалова.
 
Сезираха прокуратурата и МВР за проблема с Търговския регистър

Поддържащата регистъра фирма все още не е изпратила доклад за случилото се, въпреки че е бил изискан незабавно. Търговският регистър се е поддържал в периода 2012-2017 г. от фирма "Лирекс", а оттогава досега от фирма "Индекс". Досега поддържащите фирми не са посочвали, че има проблем с регистъра, поясни още Даскалова.