Част от функциите на търговския регистър са възстановени от днес, 15 август, съобщиха от Агенцията по вписванията. На сайта вече могат да се извършват справки за актуалното състояние на фирмите в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

10 август: Сайтът на търговския регистър не работи

Спира за два дни онлайн приемането на документи в Търговския регистър

 
Всички други функции обаче продължават да са недостъпни и не могат да се приемат например заявления за регистрация на нови фирми, както и за промени във вече регистрирани фирми. От агенцията не дават конкретен краен срок и съобщават, че пълните функции на сайта щели да са достъпни не по-рано от следващата седмица.
 
Достъп до регистъра няма от петък насам. Първоначално от Агенцията по вписванията съобщиха, че става дума за технически проблем, чието разрешаване ще отнеме поне 8 часа. Достъпът обаче не бе възстановен и на следващия ден, а в неделя правосъдният министър Цецка Цачева съобщи, че е сезирала ДАНС, прокуратурата и МВР за проблема, с което засили спекулациите за възможна хакерска атака. Точната причина за срива остава неизвестна и до момента, а от агенцията единствено отрекоха, че става дума за външна намеса.

Сезираха прокуратурата и МВР за проблема с Търговския регистър

Възможни ли са злоупотреби заради срива на Търговския регистър?
 
Вероятните причини варират от човешка грешка до хардуерен проблем и „изгаряне” на част от масива с данни или т. нар. „сторидж”. Остава неясно дали информацията е съхранена на резервни машини, каква точно е бекъп системата, тествана ли е, както и колко време ще отнеме, за да бъде възстановена информацията.