/ ThinkStock/Getty Images
Не достигат сестри в детски клиники на Националната кардиологична болница
96138
Не достигат сестри в детски клиники на Националната кардиологична болница
  • Не достигат сестри в детски клиники на Националната кардиологична болница
Две детски клиники в Националната кардиологична болница има опасност да затворят врати, ако не се намерят медицински сестри, които да работят в тях. Оказва се, че в рамките на последната година Детската кардиохирургия и Детската кардиология в болницата са генерирали дефицит в рамките на половин милион лева. Причината, според лекарите – неостойностени клинични пътеки, по които лечебното заведение работи.
 
Медицинските сестри не достигат за осъществяване на нормалното лечение на деца със сърдечни проблеми в болницата. Ръководителят на Клиниката по детска кардиология проф. Анна Кънева каза, че в тя има две отделения и трябва да се попълни щатът от медицински сестри с 20 квалифицирани обучени кадри.

Директорът на лечебното заведение проф. Марио Станкев изтъкна, че трудът на медицинските сестри е крайно незадоволително остойностен предвид спецификата и сложността на тяхната работа. Ако имаме едни добре финансирани клинични пътеки, смятаме, че можем да се справим, допълни той.

Проблемите не приключват с това, допълва кардиохирургът д-р Стоян Лазаров. Лечебното заведение има проблем от няколко месеца с функционирането на апарат, който трябва да бъде в операционната. "Такъв апарат струва между 130 000 и 160 000 лева и ние не можем да си го позволим, защото това първо, се калкулира като загуба - отрицателен финансов резултат, на следващия ден, след като сме го купили. След това ни се води амортизация в следващите 30 години и всичко това води до допълнителен негативен резултат. В края на краищата ние не смеем нищо да направим, защото това се отразява върху фонд "Работна заплата", каза той.
 
Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова обеща да лобира пред съответните институции за разрешаването на проблемите в лечебното заведение.