НДСВ иска МВР да изтегли поправките в Закона за електронни съобщения
НДСВ иска МВР да изтегли поправките в Закона за електронни съобщения / снимка: БГНЕС
НДСВ не подкрепя поправките в Закона за електронните съобщения
17936
НДСВ не подкрепя поправките в Закона за електронните съобщения
  • НДСВ не подкрепя поправките в Закона за електронните съобщения

НДСВ е против поправките в Закона за електронните съобщения, които позволяват на МВР да продължи да следи телефонния и интернет трафик без ограничението това да става само със съдебно разрешение и да се отнася само до тежки престъпления. Това каза в предаването „Кой говори” по Дарик председателят на Вътрешната комисия в Парламента Минчо Спасов от НДСВ.

 

„Позицията на НДСВ е категорична – според нас този текст въобще не бива да влиза в зала. Още повече, че гласуването в транспортна комисия беше направено с още едно процедурно нарушение – без да е включено в дневния ред на комисията е било разгледано в рамките на 35 секунди и гласувано от част от колегите от тази комисия. Това също е процедурна грешка, която ще поправим”, каза Спасов. Той изтъкна още, че няма намерение въобще да вкарва предложението за разглеждане във вътрешната комисия по думите му „поради процедурна недопустимост”.

 

Спасов обобщи, че НДСВ е на тази позиция и ще използва целия си ресурс в парламента за да бъде спазен правилника. За това той очаква и от опозицията и от всички, които са привърженици на правовата държава.