/ / iStock/Getty Images
В нощта на един от най-светлите християнски празници – Великден, българският баскетбол загуби едно от големите си имена. След кратко тежко боледуване на 74-годишна възраст ни напусна Станислав Бояджиев.
 
Името му ще остане вечно в спомените и сърцата на феновете на играта както с успехите му като състезател, така и с върховете му като треньор.
 
Славчо, както бе известен сред приятели и колеги, има добра кариера като баскетболист. Като играч пет пъти печели купата на България, а с националния отбор играе на Олимпийските игри в Мексико през 1968 г.
 
По-голяма слава обаче жъне като треньор. Още съвсем млад, той поема женския отбор на „Левски Спартак“ и го води към едни от най-големите успехи на клубния баскетбол в 100-годишната история на играта в България. Начело на „сините“ той е в основата на спечелването на Купата на европейските шампионки през 1984 г. Под негово ръководство тимът триумфира два пъти с купата „Лиляна Ронкети“ – през 1978 и 1979 г. Освен това на сметката му са шест Купи на България и пет титли на страната.
 
След края на кариерата си дълги години продължи да работи за развитието на българския баскетбол, като изпълняваше длъжността Директор Женско направление към БФБаскетбол. Неговото сладкодумие ще ни липсват винаги!
 
Екипът на БФБаскетбол изказва своите дълбоки съболезнования към близките и роднините на Станислав Бояджиев!
 
Поклон пред светлата му памет!