Остава тежко състоянието на 8-годишното дете, което беше поразено от мълния на плажа в Бургас вчера. Лекарите продължават да се борят за живота му. Добрата новина е, че жизнените му показатели, към момента, са стабилни, съобщава БНТ.

Мълния удари дете в Бургас, лекарите се борят за живота му

8-годишното момченце, настанено в бургаската болница, към момента е в медикаментозна кома, интубирано и на апаратна вентилация.

„Последното образно изследване, което имаме, е резултатът от скенера. За щастие показва, че няма патологични отклонения на главен мозък. Оттук нататък предстои едно бавно и плавно събуждане, опити за събуждане от страна на колегите от Реанимация и продължаване на активното наблюдение и последствия, оценка на неврологичния статус на детето. Към този момент можем да кажем само поражението тип изгаряне в областта на седалището, това е от видимите части, били са засегнати и долните крайници", заяви д-р Светослав Тодоров, заместник-директор на УМБАЛ-Бургас.

Детето, заедно със семейството си, изчаквало сестра си да приключи тренировки по танци на плажа. Застигнала ги, обаче, гръмотевична буря. В опит да намерят подслон, тръгнали към близкото заведение на плажа, но заради дъжда детето се намокрило и станало проводник на мълнията. Според спасители ударът от мълния на плажа не е сред честите инциденти, но сред най-опасните.

„Когато човек е на открито място, говорим за плажа, първото нещо, когато има светкавици, не трябва да се влиза във водата, защото водата е проводник. Хората трябва максимално да не застават под дървета, не трябва да се застава под чадър, защото те също са проводник. Да няма телефони. Единственото нещо, което могат да направят в тази ситуация, за по-малко проводимост, е да застанат в такава поза и просто да чакат да мине самата гръмотевица, самата светкавица, защото така е най-малката точка, която имаш за проводимост", посъветва Петър Русев, старши спасител.

А възстановяването след подобни инциденти е дълго, казват лекарите. Преди година гръм удари 18-годишно момиче в Приморско. След лечение Теодора се възстанови. Сега лекарите правят всичко възможно и този инцидент да завърши с щастлив рай.