Осемгодишно момче беше поразено от мълния в Бургас, съобщи Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР в Бургас.

Инцидентът е станал днес около 18:40 ч. Момченцето е било в Морската градина с родителите и сестра си, където са били застигнати от буря по време на разходка. Потърсили са подслон до близък ресторант, но преди да стигнат до него, мълния е поразила детето, обясни за БТА Рандева. При инцидента не са засегнати родителите и сестра му.

Момченцето е занесено на ръце в болницата от баща си. От лечебното заведение казаха за NOVA, че детето е било в състояние на клинична смърт.

„Без жизнени показатели, без сърдечна дейност. Благодарение на бързите и адекватни действия на екипите в Спешното отделение и приложените медикаменти и интубация, детето е възстановило сърдечна дейност”, коментира зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров.

Момченцето е настанено в Интензивното отделение. Животът му остава в опасност.

„Първите 24 часа са абсолютно критични. Извършват се допълнителни образни изследвания. Всички консултанти са на терен. Детето е с изгаряния в областта на гръдния кош и крайниците”, добави д-р Тодоров.

Д-р Лъчезар Иванов интубира момчето, преди то да възстанови сърдечната си дейност. „На монитора имаше данни за миокарден инфаркт. Това обаче са неща, които ще се доуточняват. По гърдите и по седалището имаше следи от мълнията”, уточни той.

Борбата на лекарите за живота на момчето продължава.

В четвъртък вечер мощна буря удари Южното Черноморие, като засегна най-сериозно Бургас. Само за около час радарите са регистрирали над 2000 мълнии.
БТА, nova.bg