Мощна буря с ураганен вятър, светкавици и проливен дъжд връхлетя тази нощ Северозападна и части от Западна България. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) беше обявил кодове за опасно време и прогнозите се сбъднаха. Поривите на вятъра достигнаха до 100 км/ч. Цели селища останаха без ток, изпочупени бяха дървета и покриви. Стихията удари през нощта и София, но без сериозни щети. 

Бурите се образуваха още вчера следобед в някои балкански държави и преминаха през Словения, Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия. Стигна се до жертви и ранени, както и много щети. 

Силният вятър връхлетя Северозапада около полунощ. И премина пред Видин, Плевен, Монтана, Враца, София, Перник.



Беше страшно, клоните се свиваха на 90 градуса”, сподели пред NOVA Цветан Ценов.

Пред блок 25 в монтанския кварта „Младост“ се прекършило дърво, което затиснало пет автомобила. Още през нощта всички дежурни екипи на пожарната са вдигнати на крак.
„Областта разполага с 11 екипа. Общо 40 сигнала за паднали дървета и клони са обработени през нощта, като при шест случая има щети по коли”, коментира Венцислав Райков, дир. РДПБЗН.



Екипи на общината и доброволци още от рано сутринта започнаха разчистване на града. Вятърът прекъсна електричеството в 21 монтански села. Няма информация за пострадали хора.



Днес през целия ден бяха в сила жълти и оранжеви кодове - както за бури, така и за горещини.

времето 20 юли
НИМХ

Този следобед градушка удари на много места в Източните Родопи. Размерът й бе колкото яйце. Има материални щети. 



Привечер мощна буря удари Югоизточна България, премина през Стара Загора, Нова Загора, Ямбол. 

Силна буря нанесе сериозни щети в старозагорската община Опан, съобщи кметът Генчо Колев. Няма информация за пострадали хора.

Силните ветрове са отнесли покриви и са съборили десетки дървета в селата Кяжевско, Кравино, Пъстрен и Ястребово. Нанесени са щети на електропреносната система. Общински служители разчистват пътища и дворове. В петък сутрин комисия от служители на Общината съвместно с кметовете на пострадалите села ще направят оглед на щетите по имотите на хората. 

Бурята стигна и до Южното Черноморие, като засегна най-сериозно Бургас. Мълния удари дете в Морската градина.

Само за около час радарите са регистрирали над 2000 мълнии. Малко преди 20.00 ч. ядрото на гръмотевичния облак вече бе над Черно море.





Летни бури ще има и в следващите дни, предупреждават метеоролозите. В петък (21 юли) преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони и Лудогорието ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще са в широки граници, от 30° - 32° в Североизточна България до 38° на места в Горнотракийската низина. Атмосферното налягане ще се повиши и ще е около средното за месеца.    

За петък засега е обявен от НИМХ жълт код за горещини в 13 области - Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Хасково и Кърджали. 

В събота и неделя ще преобладава слънчево време, през първия ден с максимални температури между 35° и 40°, втория - с усилване на вятъра от запад-северозапад, ще се понижат с 2-3 градуса. В следобедните часове ще се развие купеста облачност и на отделни места, главно в Северна България и планините, ще превали и прегърми, с по-голяма вероятност в неделя.

Междувременно в последните дни на юли се очаква и най-мощната до момента топла вълна.

времето 21 юли
НИМХ

НИМХ, nova.bg, Meteo Balkans