/ БГНЕС
"Съгласно решение на ЦИК от 11 август са определени 734 места в 61 държави, в които се очаква да бъдат образувани избирателни секции извън страната", съобщиха на брифинг от външното министерство. 

"В случай, че бъдат събрани достатъчно брой заявления съгласно изборния кодекс, географията на местата би се разширила, както и броят на секциите в тях. Призоваваме българските граждани извън страната активно да се регистрират чрез електронната форма за заявления за гласуване извън страната. Предварителната им регистрация дава възможност за включване в избирателните списъци за гласуване, което би довело до по-бързото протичане на изборния процес и най-важното възможност за максимален брой български граджани да упражнят правото си на глас", призова Калин Анастасов, заместник-председател на работната група „Избори“ във външно министерство. 

През месец ноември 2021 година, въпреки предварително регистриралите се 55 000 избиратели, са дописани приблизително 195 хил. избиратели, което допълнително е затруднило и забавило процеса, добави Анастасов. 

Министерство на външните работи има възможност да проведе избори в около 800 избирателни секции зад граница. Направена е заявка до Министерски съвет и ЦИК за отпечатване на 710 000 броя бюлетини, допълни Анастасов. 

Максималния брой на секциите с машинно гласуване може да достигне до 310 и съответно 620 машини ще бъдат необходими за гласуването зад граница, сочи анализът на МВнР. 

Дипломатическите представителства на Република България в чужбина вече са уведомени 128 държави, с които Република България има дипломатически отношения и има акредитиран посланик. Към днешна дата от 61 държави, в които ЦИК е определил места за гласуване сме получили разрешение от 42. От държави, в които има големи български общности, все още очакваме разрешение от Италия, Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Великобритания, Канада и Норвегия.

24 партии и 7 коалиции ще участват в парламентарните избори (ОБЗОР)


"Длъжни сме да уведомим нашите граждани и сънародници, че Федералното министерство на външните работи на Германия, уведоми посолството ни в Берлин, че и на тези избори ще могат да бъдат проведени в не повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Което означава, че както през ноември, очакваме изборите в Германия да могат да се проведат в около 85 секции", допълни Анастасов. 

И на тези избори, МВнР е изправено пред интересни казуси и предизвикателства, съобщи Анастасов. 

"Този път към нашето посолство в Египет е отправено запитване относно организирането на избирателни секции в Хургада и Шарм ел Шейх. Запитването е отправено от туроператорска фирма, която организира екскурзии до египетските курорти в този период. Посолството ни е в процес на координация с египетските власти за организиране на тези мисии", разказа Калин Анастасов. 

Трябва да дадем време на нашите приятели от Република Северна Македония да решат дали искат да влязат в Европейския съюз, или не. Това заяви Желязко Радуков, главен експерт. 

На 17 юли т.г. ние започнахме един процес да възстановяваме доверието, което Република Българя беше изгубила към Република Северна Македония. Този път, който ни предстои няма да бъде лесен, няма да бъде кратък. Доверие се възстановява бавно, но първите стъпки са окуражаващи. На този етап виждаме как двете държави изпълняват взаимно поетите ангажименти. Надяваме това да продължи, разчитаме това да продължи, защото и ни е и РСМ имаме интерес от възможно най-близки добросъседски отношения и партньорства в рамките на Европейския съюз", допълни Радуков. 

Незабавно след инцидента министърън на външните работи Николай Милков разговаря със сръбския си колега. Това обявиха от МВнР относно темата с катастрофиралия сръбски автобус на автомагистрала "Тракия".

"На 16 август мъжа, който загуби крака си е изведен от реанимация", обяви Христина Биджеранова от Външно министерство. 

"В момента, в който дойдоха близките на двете дечица, това се случи на 16 август, незабавно бе говорено с директора на "Пирогов" за да може веднага да се срещнат с него и да получат достъп до информация за състоянието им. Това, което направи министерството е веднага да даде по най-бърз начин възможност два вертолета със специално оборудване и медицински екипи, да могат да кацнат в България за да могат да приберат децата в Белград", добави Биджеранова. 

В болницата в Стара Загора са останали мъж с ампутиран крайник и още 3 деца и двама възрастни, които са техните родители, обяви Биджеранова. 

МВнР дава информация за подготовката на изборите зад граница, Република Северна Македония и инцидента с катастрофиралия сръбски автобус на АМ "Тракия".