/ Министерския съвет
Справяме се добре на този етап, но това да не води до излишни надежди, предупреди шефът на Кризисния щаб
Веднага щом ситуацията в страната покаже, че нещата със заразата от коронавируса са овладени, Националният оперативен щаб ще пристъпи към отхлабване на ограничителните мерки. Това заяви началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в Министерския съвет с участието и на вицепремиера Томислав Дончев. Той призова хората да не се успокояват и да не си мислят, че ще ни отмине, щом положението със заразата в момента е добро.

"Не знам защо винаги се забравя, че ако в България не се случват зловещи неща, това е благодарение на това, което е направено като мерки", наблегна Мутафчийски по повод надигащите се гласове как в други страни, като Австрия, вече свалят ограниченията. "В Австрия говорим за 1 май, днес сме 7 април", добави още генералът. Той напомни да няма отпускане в обществото, защото все още лекарство за вируса няма, а за БЦЖ не знаем дали помага.

Вече 8 служители на столичната спешна помощ са заразени с коронавирус (ВИДЕО)

"Ние се справяме добре на този етап. Това не бива да води до излишни надежди, че видите ли така ще продължи, ако започнем да се лигавим с мерките", наблегна генералът.

"Ние тестуваме толкова, колкото в цяла Европа - 2000-2500 теста на милион население", направи сравнението Мутафчийски по повод другите обвинения за недостатъчните проби, които се вземат у нас. "В Щатите е крайно неуправляема ситуацията в момента и ние не желаем да стигаме до такова ниво", отсече Мутафчийски. Той добави, че САЩ  била най-подготвената здравна система по скалата за трусове и бедствия до 100 - с над 90% готовност. "И както виждате, тя не може да издържи. Каквото искат да си приказват хората - труповете не могат да се скрият!", отрече хейта в социалните мрежи генералът и обвиненията, че от щаба "не ги тестуват, не ги откриват" заразените с вируса.

"Разберете, не може да се скрият труповете, никой не може да избяга от статистиката", категоричен беше ръководителят на Кризисния щаб.