Серия нарушения в търговските обекти край мястото, където загина 16-годишното момче, установи проверка, извършена от Район „Триадица”. Оказва се, че част от павилионите е трябвало да бъдат премахнати, а при други разположението на кабелите е било променено преди три години.

Частичната проверка на Район „Триадица”, на чиято територия се намира фаталната шахта, е показала, че един от търговските обекти, свързан с въпросните кабели от шахтата, не е работил, но и няма разрешително за поставяне и изобщо не трябва да е на това място, съобщи NOVA.

На крачки от мястото, където загина дете: Тече ток по още една шахта в София (ВИДЕО)

Друг от павилионите в съседство, към който води оголеният и опасен електрически кабел, е бил в процедура както за узаконяване, така и за премахване. По абсурдния случай преди две години е потърсено становище от Областната управа на София и болничното заведение, с което павилионът е имал сключен договор, но до краен резултат така и не се е стигнало.

Четири от петте павилиона преди три години са били захранени с ток с кабели по въздуха, но след премахване на стълб кабелите са прекарани под земята.

Близките на момчето, убито от ток в София, излизат на протест (ВИДЕО)

Проверката на институциите продължава, а близките на загиналото момче са категорични, че са готови на протест. Втори ден след смъртта на 16-годишното момче, близките му се надяват виновникът да бъде наказан.

„Не е справедливо това, да не се оправят шахтите и снощи гледам по интернет се говорят глупости, че са му били мокри краката. Е, той какво трябва да направи. Да излети във въздуха ли. Би трябвало да намерят виновните. Не трябва да оставят така нещата”, коментира бащата на момчето Снежан.

Ако няма наказани, роднините са готови на протест. „Те самите си търсят оправдание и бягат от задълженията. Това е абсурдно. Те са го убили. Искаме само да си признаят грешките. Той така или иначе вече е загинал. Но поне да признаят кой е извършителят”, посочи братовчедката на младежа - Славка.

Болницата, пред която загина младеж, ударен от ток, излезе с позиция

Инженер Йовко Раканов демонстрира на мястото какво точно може да се е случило.

„Стъпваме с мокър крак, солена вода, защото е пръскано със сол, тъй като е на пешеходна пътека. С мокрия крак стъпваме на фазата. За да се стигне до фатален инцидент трябва някъде токът да се оттече към нула или към земя”, разясни експертът.

След като вчера шахтата беше обезопасена, днес по нея не тече ток. Но следите все пак остават.

Разследват смъртта на 16-годишен младеж на софийски булевард

„Ръждата показва, че тук може би е текъл ток и е образувал електрохимичен процес. Тази ръжда е характерна точно за такъв процес, когато има протичане на ток. Ако видим съседната шахта, тя е абсолютно чиста по ръба”, добави инж. Раканов.

Проверката на NOVA установи още, че ток продължава да тече по открити кабели по софийските улици, само на няколко метра от мястото на инцидента.

„Ако щракнем ампер клещите, ще видим, че през кабела протича ток със сила три ампера. Това е достатъчно, ако има нарушение в изолацията на кабела и някое дете пипне тази нарушена изолация и заземения стълб, да се стигне до подобен случай”, категоричен е инженерът.

Той уточни, че за да спре да работи сърцето, е нужен само около 0,1 ампера.