Митрополит Николай връчва ордени за анти-гей политика
Митрополит Николай връчва ордени за анти-гей политика / DarikNews.bg, Виктор Кадири

В Деня на Съединението, пловдивският митрополит Николай ще удостои с най-високото отличие пазарджишкия прокурор Стефан Янев и кмета на Община Пазарджик за тяхното поведение при отстояването на християнските ценности, защитата на православната нравственост и морал, на светостта на брака, семейството и държавността.

Решението е взето по повод разразилата се дискусия около Пазарджик във връзка със скандалния чл. 14 от Наредбата за обществения ред, който забранява публичната демонстрация на сексуална и друга ориентация на обществени места.

В официална позиция на Пловдивската митрополия се казва, че Епархийският съвет приема с недоумение и тревога публичните критики и порицания, на които са били подложени прокурор Стефан Янев и общинското ръководство на Пазарджик заради заетата от тях позиция във връзка с текста от Наредбата за обществения ред и „отказа на местната община да разреши провеждане на гей парад в града".

Прокурор Стефан Янев и кметът на Пазарджик Тодор Попов ще бъдат удостоени с най-високото отличие на Пловдивската епархия - орден „Свети апостол Ерм". Церемонията ще се състои в катедралния храм „Успение на Света Богородица" в Пазарджик.

Други новини от Пловдив