Победителката в Мис свят България 2003 Райна Налджиева разказа за NOVA как пребори коронавируса в 9-ия месец и роди здрави близнаци. „Румяна и Александър. Две ангелчета, появили се на Архангеловден”. Това написа в социалните мрежи тяхната майка. В семейството на „Мис България" 2003” Райна Налджиева и китариста на група „Каффе” Георги Янев близнаците са чакана двойна радост, но и двойно изстрадана.

Месец преди да роди Райна се заразява с коронавирус.

„Не излизах никъде и това беше най-странното, че въпреки това се разболях”, разказва Райна.

Тя разбира, че е бременна 10 дни, след като в страната ни е обявено извънредно положение. Признава, че този факт дори я успокоил.
„Това е най-добрият период за бременеене. Стоиш си вкъщи, пазиш се и си бременееш”, посочи тя.

Следващите осем месеца протичат по същия начин. Макар че носи близнаци, Райна е спокойна. Пази се, но без да изпада в паника заради пандемията. В началото на деветия месец обаче нещата се объркват.

„Всичко започна с грипоподобна симптоматика. Настинка, хрема и лека кашлица”, каза акушер-гинекологът от МБАЛ „Надежда” д-р Павлина Арабаджикова.

За доктора от болницата за женско здраве Райна е първата пациентка, която се заразява с вируса по време на бременност. Обяснява, че бременните не боледуват по-често, отколкото останалите. Поради особената имунна нагласа на организма по време на бременност обаче е възможно болестта да протече по-тежко. Най-рисково е заразяването в първите месеци от бременността.

„При мен нещата се развиха много бързо. Сутринта се събудих и не се чувствах добре. Дори казах на мъжа ми - или съм болна, или ще раждам. След 4 часа вече бях с почти 39 градуса температура”, споделя Райна.

„Те боледуват както останалите. Естествено, наблюдаваме, използваме медикаменти, които са подходящи за бременни. Има повишен риск от преждевременно раждане, но това е само при тежко инфектираните пациенти. Няма доказателства, че бебетата боледуват в майчината утроба”, заяви още д-р Арабаджикова.

„Докторката ме успокояваше постоянно, че на бебетата им няма нищо. Измъчваше ме силно треската. Всичко ме болеше, беше ми студено и нищо не можех да направя нищо. Болките в ставите бяха големи. Имах около 4-5 дни кризисни и след това започнах да се подобрявам”, добави още „Мис свят България 2003”.

Шест дни, след като Райна дава отрицателен PCR тест близнаците се появяват на бял свят. Живи и здрави. От два дни, вече са си вкъщи.