Празник на ВВС
Празник на ВВС / DarikNews.bg Иван Лазаров
С поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летците и парашутистите в София Българските военновъздушни сили отбелязаха своя професионален празник. На тържествената церемония присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов, командващия ВВС ген.-майор Цанко Стойков, много военни, военни аташета и ветерани.
 

Празник на ВВС


Редят изложба в памет на майор Георги Анастасов

Здраве, сили и много енергия пожела държавният глава на всички авиатори, за да се справят с предизвикателствата по пътя на тяхната благородна мисия.
 

Празник на ВВС
DarikNews.bg Иван Лазаров


„Трансформацията и модернизация на ВВС и изобщо на въоръжените сили не е еднократен политически акт. Той не се изчерпва с покупката на техника и въоръжение. Това е сложен, многообхватен процес. Той изисква изключително компетентно ръководство и аз очаквам правителството да осъзнае с какво всъщност се е заело и да изпълнява всички необходими действия, от които зависи една успешна модернизация“, заяви Радев.

Самолети и вертолети от ВВС ще изпълнят полети над площад „Централен“ в Пловдив

„От Одринската крепост до днес, Българските военновъздушни сили изпълняват дълга си към родното небе. Непрекъснато се стремят да се усъвършенстват в името на най-значимата си мисия – защита на националния суверенитет“, каза в тържественото си слово командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков.
 

Празник на ВВС
DarikNews.bg Иван Лазаров


Той увери, че всички военни авиатори осъзнават огромната си отговорност пред сънародниците си като страж на родното небе.

Денят 16 октомври е повод за национална гордост, защото на него, преди 107 години, двама български военни авиатори заставят Европа да подпише първия си боен въздушен диплом. В небето над Одрин поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път в реална обстановка използват самолета като бойно средство.

Няколко години по-късно дата е официално обявена за Празник на авиацията и Военновъздушните сили.
 

Празник на ВВС
DarikNews.bg Иван Лазаров

Празник на ВВС
DarikNews.bg Иван Лазаров