/ БГНЕС
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева настоя за незабавна среща на експертно ниво между представители на Комисията за финансов надзор (КФН) и кипърското финансово министерство, съобщи пресцентърът на МВнР.

Министър Захариева е приела днес посланика на Република Кипър Мариос Кундуридис, след спешната среща, свикана от премиера Бойко Борисов по повод фалиралото застрахователно дружество "Олимпик", което остави без покритие сключени застраховки на над 200 000 клиенти на компанията в България.

Компанията „Олимпик“ дължи над 9 млн. лева на близо 200 000 българи

Засегнати са много хора, а все още нямаме официална информация от кипърската страна относно процедурата, по която ще бъдат изплатени обезщетенията, е казала министър Захариева. Надяваме се да я получим във възможно най-кратък срок, е допълнила тя. Вицепремиерът е информирала посланика, че българската държава планира да помогне на засегнатите граждани.

"Готови сме да изпратим веднага експерти от КФН в Кипър, както и да приемем ваши специалисти в България, за да изясним проблема и да намерим спешно път за разрешаването му", е посочила Екатерина Захариева. Указания в този смисъл българският външен министър е дала по-рано днес и на българското посолство в Република Кипър.

КФН: Засега не е ясно как клиентите на „Олимпик” ще бъдат обезщетени

На разговора в Министерството на външните работи е присъствала и председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която е информирала посланика относно тяхно запитване, отправено към кипърското финансово министерство на 7 август, на което все още не е получен отговор.

14 август: Застрахователна компания „Олимпик“ е в несъстоятелност

Мариос Кундуридис е уверил вицепремиера, че ще съдейства за организирането на среща и изясняването на детайлите по случая. "Не политиците, а хората са на първо място, затова нашите две правителства трябва да направят всичко възможно, за да решим този въпрос", е заявил той. "Отношенията ни с Кипър са отлични и се надявам на вашето съдействие, това, което трябва да направим, е да реагираме възможно най-бързо", е подчертала Захариева.