/ БГНЕС
Ралица Агайн: Засега не е ясно как клиентите на „Олимпик” ще бъдат обезщетени
98534
Ралица Агайн: Засега не е ясно как клиентите на „Олимпик” ще бъдат обезщетени
  • Ралица Агайн: Засега не е ясно как клиентите на „Олимпик” ще бъдат обезщетени
Комисията за финансов надзор не смята, че носи вина за фалита на застрахователна компания "Олимпик". Това стана ясно от думите на Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, която отговаря за застрахователния пазар. На този етап комисията не разполага с информация как ще бъдат обезщетявани клиентите на "Олимпик".
 
По данни от Гаранционния фонд към днешна дата, 17 август 2018 г., действащите полици по застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите към "Олимпик" са 197 551, от тях 96 658 полици са сключени на разсрочено плащане на 3-месечни вноски, а други – на 6-месечни вноски, тоест не по всички полици предстои връщане на пари. Всички ще бъдат прекратени автоматично днес в края на деня. Не е необходимо клиентите да подават искания за връщане на част от премията, тъй като застрахователят служебно разполага с необходимата информация. По същия начин ще бъдат изплатени и обезщетенията.

Клиентите на „Олимпик” са вече без Гражданска отговорност

Ралица Агайн
Ралица Агайн / БГНЕС

Собственик на "Олимпик" е Диего Гонзалес Алонсо, испански гражданин, съобщи Ралица Агайн. По думите й до началото на май не е имало данни, че "Олимпик" има финансови проблеми.
 
Засега не е ясно как клиентите на фалиралата компания ще се обезщетяват, каза Агайн: "Допълнително по този въпрос ще предоставим информация веднага щом я получим от окончателния назначен ликвидатор, ако и когато той бъде назначен. В момента тази информация няма как да бъде предоставена от Кипър, тъй като все още няма постоянен ликвидатор. Има временен такъв, на който задълженията включват да опази имуществото до момента на произнасяне на съда".

„Пирогов” и две болници в Пловдив – потърпевши от фалита на „Олимпик”
 
Борислав Богоев, предшественик на поста на Агайн, разкритикува действията на Комисията за финансов надзор: "Г-жа Ралица Агайн на секундата трябва да си подаде оставката, включително и председателят на комисията трябва да си подаде оставката. 15 години не е имало фалит на нито един застраховател. За осем месеца - фалит на две застрахователни компании".
 
Ралица Агайн посочи, че полица "Гражданска отговорност" поскъпва, защото събраните премии за 2017 г. не са достатъчни, за да покрият разходите на застрахователите и има недостиг на средства за изплащане на обезщетенията, които с времето ще се повишават.