/ БГНЕС
Какво трябва да правят хората с прекратени полици, за да си търсят парите от компанията?
Българският клон на застрахователна компания "Олимпик" дължи 9 350 000 лева на 197 551 българи за прекратени предсрочно полици по "Гражданска отговорност", съобщи вчера Ралица Агайн, зам.-председател на Комисията за финансов надзор.

Срокът на полиците на фалиралата кипърска компания изтекоха в полунощ на 17 август. Размерът на сключените полици е за близо 40 млн. лева, но много от тях на разсрочен план, затова загубите на шофьорите ще са по-малки.

Среднощен протест на ужилените от „Олимпик“ 

Комисията за финансов надзор е уведомена от Кипърския надзорен орган за проблемите на "Олимпик" на 10 май и оттогава на фирмата е забранено да продава нови застраховки.
Едноличен собственик на застрахователната компания е испанецът Диего Гонзалес Алонсо, съобщи Агайн. По думите й той по никакъв друг начин не е свързан с България и с нашия регион, макар че "Олимпик" е оперирала само в Кипър и в България.
 

БГНЕС


Ралица Агайн обеща комисията да обяви какво трябва да правят хората с прекратени полици, за да си търсят парите от компанията. По думите й това ще стане, сред като съдът в Кипър се произнесе по ликвидацията на фирмата и бъде назначен постоянен ликвидатор.

Ралица Агайн каза, че хората ще си търсят сумите от Кипърския гаранционен фонд на застрахователите, но се проверява, дали и с какви суми, "Олимпик" е участвала в нашия Гаранционен фонд.
 
КФН: Засега не е ясно как клиентите на „Олимпик” ще бъдат обезщетени

Агайн съобщи, че от понеделник до петък над 57 000 души застраховани в "Олимпик" са си купили полица "Гражданска отговорност" от друга компания. Застрахователните посредници ще работят тези дни с удължено работно време, за да успеят да се справят с повишеното търсене. В близките дни КАТ няма да глобява шофьорите с невалидна полица на "Олимпик", поясни още тя.
 
Застрахователна компания „Олимпик“ е в несъстоятелност

Повишаването на цените на застраховката в последно време е свързана с недостиг на премии и съответно на пари за изплащане на обезщетенията, обясни Агайн. Повишението е във връзка с едно тълкувателно решение на Върховния касационен съд отпреди няколко седмици, което разшири значително кръга на лицата, които имат право да получат обезщетение при смърт.
 

БГНЕС


Досега обезщетения имаха право да получават само най-близките - съпруг, деца, докато от сега нататък, обезщетения могат да получават братя и сестри, баби и дядовци, лели и чичовци, както и други емоционално свързани с починалия лица. Безспорно това ще се отрази на цената на застраховката и всеки застраховател трябва да направи свой собствен разчет за това с колко допълнително ще му се увеличат разходите при изплащане на обезщетение, посочи тя.
 
По думите й застрахователите трябва да осигурят допълнително най-малко 200 млн. лева, но много по-вероятно около 800 млн. лева за допълнителни обезщетения.