Министърът на енергетиката
Министърът на енергетиката / БГНЕС
Над 90% от авариите по електроразпределителната мрежа са отстранени. От 12 185 засегнати трафопоста,  90% от тях са поправени с подсигурено електрозахранване. Това увери по NOVA министърът на енергетиката Румен Радев.

Той уточни, че все още има малки населени места без ток, а екипите работят по проблемите.

Над 24 часа без ток: Мъж нахлу в Енергото в Силистра с тостер да прави сандвичи на децата си

„Напълно разбирам гнева на хората. Ситуацията е извънредна. Мокрият и обилен снеговалеж доведе до счупени клони  и паднали дървета. 684 са екипите, които работят на терен”, каза министърът. Радев добави, че големите щети са били по стълбовете. Основен проблем е трудният достъп до тях и невъзможността да бъдат достигнати, въпреки високопроходимата техника. Проблемите са най-вече в прекъсване на трасетата”, добави още той.

След снежното бедствие: Стотици хиляди без ток, затворени пътища и десетки блокирани коли

„Мрежа се поддържа не само с ремонт, а чрез рехабилитация.  Поетапно трябва да се върви към премахване на въздушните трасета и преминаване към подземни, добави” Радев. По думите му КЕВР като регулатор следи инвестиционните програми. "Голяма част от мрежата не е в добро състояние. Мрежите имат нужда от по-големи инвестиции. Таксите достъп и пренос са около 10% от дадена сметка”, каза Румен Радев.
NOVA