Министърът на енергетиката Румен Радев коментира темата с продължаващото недоволство на енергетици и миньори. Според него точките в споразумението са трудни, но "все пак изпълними".

"Точките в споразумението между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено вчера, и което Народното събрание ще гласува днес, са трудни за изпълнение, но все пак са изпълними", заяви Радев.

"Имам едно основно послание, това казах и докато бях на АМ "Тракия" - всеки загубен ден в този маниер на водене на диалога е пропуснат ден в работа по-добра за актуализация на териториалните планове", каза министърът Радев.

Пеевски: Енергийният министър да си мери приказките - ще му искаме оставката, ако не се изпълни споразумението

"При всички положения продължавам да апелирам към това - да не си затваряме очите, да не се преструваме, че няма слон в стаята, защото истината е, че са големи, натрупвани в годините, трудни за решаване проблемите във въглищния сектор", допълни Радев.

Той заяви, че тези проблеми няма да рефлектират върху сигурността на електроенергийната система и върху сигурността на доставките. "Стремим се да не доведат до застрашаване на трайните решения за работни места", заяви министърът.

"Имаме ясни ангажименти по отношение на либерализацията, тази либерализация е изключителна за пазара на едро. Всички наши възможности, които касаят битовия потребител и пазара преминават през компесационни механизми", допълни той.

Припомняме, че протестът на енергетици и миньори продължава вече шест дни. Във вторник над 7 часа продължиха преговорите между премиера Николай Денков, министри, депутати и протестиращи, в опит да се намери решение. В крайна сметка бяха очертани седем точки на споразумение - правителството обеща, че няма да затваря административно централи, а да ги остави да работят, докато има пазар за тях.

Днес, въпреки споразумението, пътните блокади на енергетици и миньори продължават.
Антоан Николов/БТА