/ БГНЕС
Пълен хаос, подчинен само на едно - да си разпределят правилно парите от плана на техните подходящи фирми, коментира в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с проекта на решение, свързан с постигнатото вчера споразумение с протестиращите енергетици и миньори, и синдикатите. "Струва ми се, че на тези хора някой ден трябва да се търси и наказателна отговорност, това са огромни вреди", добави тя.

От думите ѝ стана известно, че ПГ на „БСП за България“ няма да подкрепи предложения проект на решение,  защото, според левицата, е „смъртната присъда на българската енергетика“, абсолютен прах в очите на хората и лицемерие. "Виждате, че не се знае кой го е подписал това споразумение, половината синдикати са недоволни, министърът на енергетиката, доколкото чух, е казал, че това е неизпълнимо решение", коментира Нинова.

Денков след срещата с протестиращите миньори и енергетици: Имаме крайно споразумение

"Видимо се карат помежду си, видимо решението не е подписано от ГЕРБ, има напрежение, но то не е за това как да се подобри състоянието на енергетиката, на хората, а как да си разпределят фирмите. ПП-ДБ бяха предложили оня списък с техни фирми, техните партньори скочиха къде са нашите обръчи от фирми – това е причината да се карат. В момента, в който си наместят интересите, ще се укротят." Така Корнелия Нинова отговори на въпрос дали темата за енергетиката може да счупи „сглобката“ в управлението.

От левицата искат да се разгледа в пленарната зала и техният проект на решение, който предизвика безредици в залата миналия петък и доведе до прекратяване на пленарното заседание тогава. То предвижда Народното събрание да възложи на Министерския съвет да отмени решението за изпращане на териториалните планове, да поиска едномесечна отсрочка от Европейската комисия. Предложението, според Нинова, е изпълнимо, стига  да има кой да постави въпроса пред Брюксел, припомня БТА.

В основата на целия проблем е ГЕРБ и Борисов, подчерта Нинова. И припомни, че още през 2020 г. Бойко Борисов е поел ангажимент пред ЕС за затварянето на тези централи. 
На въпрос дали има грешки в поведението на енергийния министър, отговори – ако той вижда, че споразумението е неизпълнимо, е напълно логично да каже истината, защото после отговорността е върху него и защото много министри лъгаха.