След повече от три часа дебати и спорове, народните представители приеха Проекта на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика.

Споразумението бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Опозицията в лицето на “Възраждане”, БСП и ИТН гласува “против”.

Споразумението е съставено от 7 точки. Първите две бяха внесени в НС, и бяха гласувани като решения на НС, за да е ясно, че ангажиментът е не само на правителството, но и на партиите, които подкрепят кабинета.

Денков: В момента няма за какво да искам оставката на енергийния министър

Вносители на проекторешението са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски. Преди приемането му в пленарна зала не липсваше напрежение. По време на дебата трима депутати получиха и “забележка”.

Председателят на НС Росен Желязков наложи “забележка” на депутата от ПП-ДБ Искрен Митев, на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, както и на депутата от ИТН Станислав Балабанов.

Йорданов получи забележка в парламента, нарече Денков „придатък“ и „секретарка на Пеевски“


Искра Михайлова от “Възраждане” коментира, че това, което се налага да прави Народното събрание е “срамно”. Според нея споразумението е “прах в очите и трябва да бъде отбелязано, че това не е споразумение и то не решава нито един проблем”.

Драгомир Стойнев от БСП заяви, че левицата няма да подкрепят това проекторешение. Според него текстът, който е записан в споразумението е “скандален”. Той разкритикува всички седем точки, около които са се обединили енергетиците и управляващите.

“Това, което е постигнато в момента няма никаква категоричност за запазване на работата на българските миньори. Всичко е на парче, само за да се смекчи напрежението”, смята той.

Тошко Йорданов от ИТН коментира, че хората (енергетиците - бел.ред.) на срещата вчера са видели, че истинският управляващ е Делян Пеевски.

"Самото споразумение показва едно - миньорите и енергетиците бяха излъгани. Нито една от шестте точки, с които дойдоха ги няма в споразумението. Хората трябва са знаят, че 1,7 млрд. евро ще отидат във фирми на ГЕРБ, ПП и ДПС”, посочи Йорданов

Васил Стефанов от ПП-ДБ репликира Йорданов и посочи, че в споразумението ясно са записани исканията на протестиращите, а Настимир Ананиев добави колегата си, че “ИТН, БСП и “Възраждане” се опитват да си правят предизборна кампания на гърба на парламентарната трибуна, на гърба на страхове на хората и това се вижда”.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС подчерта, че е много тъжно, че в такъв важен момент за енергийния сектор, на парламентарната трибуна “изскачат хора и се упражняват на тема енергетика”. Според него проблемът в момента не са териториалните планове, а поетият ангажимент в ПВУ.

Станков настоя за обединение и призова за смиреност. Той настоя всички заедно да работят за предприемане на необходимите стъпки, които да гарантират, че българската енергетика няма да бъде застрашена и хората няма да загубят работните си места.

Борислав Гуцанов от БСП обвини правителството, че “прави така че и този сектор (Енергетика бел.ред) да бъде закрит”.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС подчерта, че е много тъжно, че в такъв важен момент за енергийния сектор, на парламентарната трибуна “изскачат хора и се упражняват на тема енергетика”. Според него проблемът в момента не са териториалните планове, а поетият ангажимент в ПВУ. Станков настоя за обединение и призова за смиреност. Той настоя всички заедно да работят за предприемане на необходимите стъпки, които да гарантират, че българската енергетика няма да бъде застрашена и хората няма да загубят работните си места.

Министърът на енергетиката Румен Радев посочи, че “подписаното споразумение не е резултат само от усилията и разговорите от вчера, а и от разговори и срещи, които са водени и преди. В рамките на споразумението се прави максималното в обстоятелства, в които работим. Да трудно, но възможно изпълними ангажименти”, смята той.

Премиерът акад. Николай Денков започна изказването си с “уважаеми и неуважаеми народни представители”, което доведе до скандирания “оставка” в пленарната зала. След краят на скандиранията министър-председателят продължи изказването си от парламентарната трибуна. “Срамно е в това Народно събрание да се води разговор по такава важна тема и в тази тема да вкарвате просташки подмятания и лъжи”, категоричен е той. Премиерът подчерта, че сред лъжите, които са били употребени е било, че не трябва да изпълняваме европейските регламенти. “Трябва да изпълняваме европейските регламенти. Европейските регламенти са с ранг на закон и затова трябва да бъдат изпълнявани”, обясни той и загатна, че може би използващите ги имат скрита мисъл за излизане на страната ни от ЕС, въпреки че според него и те не знаят как да реализират това, защото по-голямата част от българското общество е проевропейско настроено. “Грижа за хората, грижа за мините и грижа за енергийната система има, стига да има кой да погледне и да разбере за какво става дума”, добави той. Депутатите излязоха в почивка, а след нея се очаква да гласуват и да приемат проекторешението с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Вносители на проекторешението са народните представители Кирил Петков и Атанас Атанасов от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и Делян Пеевски от ДПС.

Депутатът от БСП Георги Свиленски попита дали ГЕРБ се разграничават от вносителите или т.нар. "некоалиция". Той също така призова Петков да оттегли проекторешението, тъй като по думите му е противоконситуционно. 

Енергийната комисия към НС прие споразумението с енергетиците и миньорите

От „БСП за България“ настояват вносителите да оттеглят предложението си за проекта на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено на 3 октомври 2023 г.

"Този проект за решение е неконституционен. Сам по себе си той предвижда ратифициране на някакво неформално споразумение, което не е в правомощията на Народното събрание. Народното събрание не може да си позволи да стигне поредното дъно в своята дейност", заяви Кристиан Вигенин

Председателят на Народното събрание Росен Желязков коментира: "Това е акт само на Народното събрание и е свързан с ангажименти, които Народното събрание ще вмени на Министерски съвет".

От ИТН обвиниха Желязков, че е свикал извънредното заседание по разпореждане на депутата от ДПС Делян Пеевски.

По-рано Комисията по енергетика в Народното събрание прие проект на решение за одобряване на споразумението.

По-рано вчера премиерът Николай Денков, министри и депутати разговаряха с представители на протестиращите миньори и енергетици. Срещата продължи няколко часа, а след нея министър-председателят обяви, че е било подписано споразумение от основните участници в дискусията. Предстои в министерския съвет премиерът да се срещне и с представители на работодателските организации. 

Борисов: Пеевски водеше преговорите с протестиращите и ги доведе до успешен край

В проекторешението, което предстои парламентът да обсъди, е записано продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 г.

Предвидено е Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор Енергетика относно недопускане в дългосрочен план прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ. Министерски съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

Министър Радев: Точките в споразумението са трудни, но все пак изпълними

Следващата точка предвижда изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

Проекторешението включва още прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Предвижда се създаване па комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Срокът е до 31 декември 2023 г.

Предвижда се категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони. Срок до 31 октомври 2023 г.

В проекторешението е записано и проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД, като срокът е до 31 март 2024 г.

В последната точка е записано, че социалните партньори са се съгласили да продължат преговорите по проекта за споразумение, връчено на 19 септември 2023 г. с изключение на точката, свързана с категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.
Никол Николова/БТА, БНР