Николай Денков
Николай Денков / БТА
Това е човекът, който трябва да свърши цялата работа в следващите няколко месеца, няма кой да я свърши
Премиерът Николай Денков заяви, че няма за какво да иска оставката на енергийния министър на този етап.

"Няма за какво да му искам оставката. Това е човекът, който трябва да свърши цялата работа в следващите няколко месеца", посочи той в кулоарите на парламента, малко след изказването му от парламентарната трибуна.

До 30 ноември ще продължат преговорите с ЕК, след това има срок, в който всички държави членки да одобрят промените, но има регламенти - това е европейско право. Ние не можем да нарушаваме европейските регламенти, обърна се премиерът.

Йорданов получи забележка в парламента, нарече Денков „придатък“ и „секретарка на Пеевски“

Той коментира и темата със "списъците на фирми". "Нищо скришом няма. Всичко беше публично. Това са фирми, които са заявили готовност да инвестират в тези региони. Ако погледнете сайта на МЕ ще видите, че отново има покана за други фирми, които могат да кандидатстват. След това отново ще има срок и други фирми отново ще могат да кандидатстват. Тази лъжа с фирмите се изчерпа. Тези фирми трябва да преобразят региона с работни места. В тези процеси ще участват и синдикатите, какво може да е по-публично от това", допълни Денков.

Министър-председателят изрази готовност да се даде пълен запис от вчерашната среща със синдикатите и протестиращите. "Всъщност в хода на дискусията Пеевски нямаше особено отношение за самите решения. Но като хора от ИТН и "Възраждане" взеха да правят шоу и започнаха да викат, той ги подисциплинира, аз като академично лице нямам тези качества", заяви премиерът по отношение на ролята на депутата от ДПС при преговорите.

На фона на викове оставка от редиците на "Възраждане", премиерът Николай Денков се обърна към депутатите, енергетиците и миньорите.

"Това, което чухме днес, съответстваше на това, което очаквах - този разговор беше политизиран, беше изпълнен с много неистини и откровени лъжи. За съжаление този разговор беше допълнен и с откровени простащини. Затова се обръщам към част от вас по този начин. Срам ме е да водя такъв разговор на важна тема по този начин", обърна се Денков към част от народните представители.

Премиерът посочи, че искането за споразумение е искане от протестиращите, които са искали споразумение от шест точки. Искането да се внесе в Народното събрание е отново на протестиращите. Който е против него е против исканията на протестиращите, коментира още той.

"С внасянето на териториалните планове и Плана за възстановяване и устойчивост се спазва точка две от споразумение", заяви министър-председателят.

"Понеже някои от депутатите тук искат да излезем от ЕС, затова смятат, че не трябва да изпълняваме европейските регламенти. Те са с ранг на закон и затова трябва да бъдат изпълнява. За ваше съжаление, българското население, в по-голямата си част, е проевропейско", посочи той.

В кулоарите Денков застана зад думите на министъра на енергетиката Румен Радев, че целите от споразумението са трудно изпълними, но са възможни.