Част от протестите спират
"Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в преговорите. Това е началото на доста по-сериозно обсъждане. Подписите стоят под седем точки, като първите две са написани по-експертно". Това заяви премиерът Николай Денков след срещата с протестиращите миньори и енергетици.

По думите му утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решения.

"Решението не е само на правителството, а и на партиите, които подкрепят това правителство. Първите две точки означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища. Те имат свободата да работят и пазарът ще реши кои ще останат", посочи Денков.

Повече от 5 часа продължава срещата на протестиращите енергетици и миньори с властта

Той допълни, че има нужда от базови мощности, които да са достатъчни, за да е стабилна енергийната система. "Това, което искат протестиращите, няма как да стане по техния начин, но може да стане по различен начин. Има правила, които ще се спазват. Целта е топлоелектрическите централи да работят толкова, колкото пазарът им позволява", каза още премиерът. 

Той подчерта, че има разнобой между различните участници, които протестират. "Част от организациите казаха, че спират протестите, останалите казаха, че това ще стане, когато точките бъдат подписани, има и една организация, която ще реши, след като го обсъди с хората", обясни Денков.

Той допълни, че е имал общо три срещи със синдикатите.

Премиерът мести срещата с протестиращите в парламента

"Това, което е най-важно, е, че намерихме решение. В некоалицията се оказа, че сме сериозни партньори, защото в трудни моменти може да разчитаме един на друг", каза от своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

Във връзка с обсъжданията по време на разговорите Атанасова каза, че Народното събрание би могло чрез декларация да препотвърди подписаното на срещата по-рано днес споразумение.

"Доволен съм от преговорите. Свършихме работа на хората. Това е най-важното за мен. Постигна се съгласие. Надявам се и другите колеги, които останаха, да го съгласуват. Дълго преговаряхме. За нас всичко беше успешно. Надявам се хората също да са доволни", допълни депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Той е на мнение, че протестите ще спрат.

"Правителството направи най-адекватното нещо – да входира териториалните планове за справедлив преход на 30 септември и едновременно с това да започнем детайлните преговори как да бъдат модифицирани, така че да работят най-добре за енергийния сектор на България", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков след края на срещата.

"Териториалният план, както е входиран, имаме три месеца да се допълва, моделира, по някакъв начин да се направи така, че да бъде адекватен и за българската енергетика, и за Брюксел", допълни Петков.

"Реално, това, което се случи, е, че не се изпуснаха големите средства с внасянето му на 30 септември, но се отвори диалогът. И още днес с решенията, които се взеха, той ще започне да се допълва", поясни Петков.

Той коментира още, че днес е показано, че правителството може да преговаря със социалните партньори по начин, по който да се постигне резултат. "Акад. Денков наистина показа лидерство и ние, като политически партии, го подкрепихме", каза още той.

"Втора точка, в която трябваше да се запазят енергийните мощности, е формулирано, че Министерският съвет се ангажира да проведе преговори с Европейската комисия, а не се ангажира да запази мощностите", каза председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по повод подписаното на срещата с миньори и енергетици споразумение.

Депутатът смята, че в тези преговори от Европа ще кажат "не", а „нашите“ ще кажат, че са ни отказали, и ще ги затворят.

"Другото готино нещо е точка три, в която трябваше да има срок до 2038 г. да се запазят мощностите. Годината изчезна, "мощностите" изчезна и в момента има изработване на проект за енергийна стратегия", отбеляза Йорданов.

Според него в почивките КНСБ са сменили посоката на говорене и са подписали споразумението, както и част от "частниците" в този сектор. По думите му "Мариците" отказали, така че магистрала "Тракия" остава блокирана. Проходът на Републиката ще го пуснат и вероятно и "Струма", смята Йорданов.  

Повече от 7 часа властта, миньорите и енергетиците работиха върху документ, който да отрази по колко от шестте точки, поставени като условия от протестиращите, има съгласие, и да определят в какви срокове те да бъдат изпълнени.