Районът около ТЕЦ „Марица - Изток“ има голям инвеститорски потенциал след закриването на въглищните централи, смята Юлиан Попов
Протестите се политизират. Такова мнение изрази пред БНТ министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.

"Всеки един протест се политизира, особено в предизборна ситуация, съвсем естествено е, когато има недоволство да се придърпат хора, групи, партии, които искат да спечелят от това недоволство", каза министърът.

По отношение на териториалните планове, той посочи, че хората няма да бъдат излъгани.

Протестът на енергетици и миньори продължава, остават блокадите на АМ „Струма“ и АМ „Тракия“

Няколко дни продължава протестът на миньорите и енергетиците. Те настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписани в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

"За енергетиците и въглищните региони има големи пакети за това, което се случва по пазарни причини. Много често аз чувам, че Брюксел ни дава едни пари, за да затворим ние едни централи. Това просто не е вярно. Има един пазарен процес, който свива непрекъснато въглищното производство, а ЕС ни осигурява средства ние да се справим с това. Т. е. това не е някаква сделка, че те ни дават пари, за да затворим", обясни Юлиан Попов.

Екоминистърът очаква конструктивен разговор извън предизборния контекст на предстоящата среща между протестиращите енергетици и представители на правителството и парламента. Попов каза, че правителството работи добре със синдикатите.

"Всичко, което правителството прави в момента е насочено към това да улесни прехода и инвестициите и развитието на региона. Така че ако разговорът се концентрира върху тези възможности, аз мисля, че нещата ще се успокоят", каза Попов.

Районът около ТЕЦ „Марица - Изток“ има голям инвеститорски потенциал след закриването на въглищните централи, заяви министърът на околната среда и водите .

Всяка една голяма международна фирма в индустриалните сектори, на която се разкаже за потенциала на Маришкия регион, проявява интерес, но иска да е наясно с регулаторната среда. За да може целият регион да бъде използван за инвестиционна дейност, там поне 10 години трябва да работят над 3000 души, защото заравняването на тази площ е огромна дейност. Икономическата дейност, включително и изграждането на инфраструктура, която може да се развие там, е огромна, коментира министърът.
 
БНТ