/ БГНЕС
Срещата между управляващи и протестиращите миньори е пълен провал, смятат от БСП.

Целта на организаторите ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС не е решаване на проблемите на хората, а имитация на разговори, сваляне на напрежението и смачкване на протеста, убедени са социалистите. "Както излъгаха работниците преди две седмици пред МС и ги отпратиха, така ги лъжат и днес. Интересува ги само кой да открадне повече пари от Плана. По време на срещата се карат, обиждат, записват тайно, но не търсят решения. Ние от БСП няма да участваме в този фарс на сглобката, който е унизителен за хората", изтъкнаха от "Позитано" 20.

Протестът на енергетици и миньори продължава, остават блокадите на АМ „Струма“ и АМ „Тракия“ (СНИМКИ)

БСП предлагат и решение на кризата, което по думите им е формирано след разговори с експерти и миньори. То предвижда правителството да бъде задължено да отмени решението си за одобряване на териториалните планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора (и прилежащите общини), Перник и Кюстендил, и да ги оттегли от Европейската комисия.

Също така от левицата искат Министерски съвет да бъде задължен незабавно да поиска от ЕК едномесечна отсрочка за представяне на териториалните планове за справедлив енергиен преход. И да одобри нови териториални планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора (и прилежащите общини), Перник и Кюстендил само след съгласуване със социалните партньори.