"Ще видим какво ще ни предложат, но няма оптимизъм в нашите редици. Среща ще има и ние ще влезем с шестте искания, които хората формулират", това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той пристигна в сградата на Народното събрание за среща с премиера Николай Денков, министри и депутати във връзка с протеста на енергетици и миньори. Тя е по инициатива на министър-председателя и се случва след отказа за такива разговори в Раднево. В срещата е предвидено да участват министри и представители на парламентарните формации, които подкрепят кабинета.

"Ако тези хора имат акъл, ще постъпят така, както повелява българският национален интерес, а той е да имаме ток", посочи Манолов и допълни, че биха искали управляващите да заемат единна, българска позиция по този проблем, "вместо цирка, който си устроиха в петък".

 "Тази тема дали хората ще загубят работните си места не е най-важната. Най-важната тема е България да продължи да има ток дотогава, докогато стане възможно токът, който произвеждат сега ТЕЦ-овете, да бъде заместен с нещо друго. Трябва да кажа и нещо друго важно - предстои промяна на горивото на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" с нещо, което не знаем дали ще стане", посочи Манолов. 

Протестиращите енергетици и миньори ще се срещнат с властта в парламента

Според него има недоверие сред недоволните протестиращи. "То не е недоверие, което сега се е случило, то тече поне от 2017 г. насам и в него няма невинен", коментира той.

По думите му е винаги иконимически изгоден добивът на въглища от "Марици"-те.

"Тогава, когато трябва да имаш нещо, което може да го нямаш, няма значение колко ще платиш за него, важното е да го имаш", допълни той.