Протестиращите миньори и енергетици, които бяха спрели движението по автомагистрала "Струма", вдигнаха блокадата. 

Остава обаче блокадата на магистрала "Тракия". Това решиха протестиращите миньори от "Марица-изток" въпреки гласуваното от Народното събрание споразумение, предава БНР.

Основното им искане вече е оттегляне на Териториалните планове за справедлив преход и нови преговори по точките от споразумението. Бисер Бинев от синдикат "Подкрепа" в мините призова и колегите им от топлоцентралите да ги подкрепят. 

Парламентът прие споразумението с енергетиците и миньорите

Протестиращите от магистрала "Струма" са заявили, че са доволни от приетото споразумение по-рано в парламента. Смятат, че бъдещето на региона е гарантирано, тъй като ТЕЦ "Бобов дол" ще продължи да работи, без да бъдат съкращавани работници, предава NOVA.

След повече от три часа дебати и спорове, народните представители приеха Проекта на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор "Енергетика".

Припомняме, че протестиращите затвориха единствения път, по който можеха да преминават тежкотоварни камиони към южната ни съседка Турция край село Главан. Това е пътен възел, който свързва севера и юга, той е и важно кръстовище за много населени места. На мястото бе изпратена полиция и жандармерия, за да се потуши напрежението между шофьор и протестиращи, което е възникнало при самото затваряне на пътя. 

"Имаме уверението на основните парламентарни групи, че споразумението ще бъде подписано във вида, в който беше утвърдено вчера. Ако това не се случи, продължаваме с протеста", коментира Димитров по-рано. 

Във вторник повече от 7 часа синдикати, премиерът, министри и депутати водиха преговори, за да намерят пресечна точка. В крайна сметка властта и протестиращите успяха да очертаят 7 точки на споразумение. Правителството обеща да не затваря административно централи, а да ги остави да работят, докато има пазар за тях. Синдикатите и властта си стиснаха ръцете и за това да не се създава държавно предприятие. Предстои споразумението да бъде гласувано и в пленарната зала.

По рано миньорите и енергетиците на магистрала „Тракия” обявиха, че се чувстват предадени. 

„Срещата беше много изнервяща, много скандали, доста емоции се натрупаха. Не разписахме споразумението там, защото бяхме обещали на нашите хора да дойдем тук да им кажем какво се е случило. Днес ще се съберем и ще кажем. Ако хората не са доволни, оставаме”, заяви Георги Георгиев, който е участвал в срещата в понеделник в НС. 

„В споразумението има дадени срокове. Министър-председателят каза, че ако не се изпълнят, той си подава оставката”, допълни Георгиев.