/ Президенство
Без конфликт на интереси и без политически поръчки във Фонда на фондовете. Това ще бъде основата на одита, който Министерството на иновациите и растежа започва още от утре, обяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев на пресконференция.

Той представи пред медиите дейността на Фонда на фондовете, основно разделена в два сегмента. За сегмента, който представлява 80 процента от дейността на фонда, и свързан с дългови финансови инструменти, министър Пулев отчете, че работи ефективно. До бизнеса са разпределени почти 700 млн. лв., подкрепени са почти 1 831 компании, отчете министърът. 

Другата част, която представлява около 20 процента от дейността на Фонда на фондовете, са така наречените дялови финансови инструменти, които представлявали по-високо рисков сегмент. Пулев фокусира вниманието именно към тези дялови финансови инструменти, в частта им "ускоряване" и "начален етап на растеж".

По думите му става дума за такъв тип инвестиция в капитала, при която се дава кредит на доверие на стартиращия бизнес, като се разчита много на оценката на финансовия посредник. Тоест дава се един кеш на стартиращия бизнес и се поема ангажимента от страна на основателя на този бизнес да инвестира добронамерено в развитието му, обясни Пулев. Той уточни, че на този етап дори не е нужно да има регистриран бизнес, учредена компания, за да се получи инвестицията. Именно в този сегмент има получен активен сигнал в министерството, заради който се назначава и одитът.

Ще въведем нови ясни критерии във връзка с оценъчната методология, когато дойде потенциалният създател на бизнес и започне да разговаря с финансовия посредник, трябва да има много ясни критерии, на каква база ще се оцени тази инвестиция, изтъкна той.

Министър Пулев заяви, че ще се въведат изисквания за самоучастие, приложими към основателите на компаниите. Ще въведем минимални изисквания относно съдържанието на тези презентации, минимални изисквания относно опита на екипа на основателите и относно съдържанието на бизнес плана, което е приложимо за компании в по-напреднал етап от тяхното развитие, допълни той.

Министърът обяви, че са сезирани всички администрации и в момента, в който има резултат от одита, той ще бъде обявен.
БТА