/ БГНЕС
Коментарите, че специализираната хартия на БНБ за машините не отговаря на стандарта на вносителя им, е тежка спекулация, заяви във Варна служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов.

По думите му лаборатории удостоверяват, че хартията отговаря изцяло на нужните изисквания, предаде кореспондентът на БТА Мила Едрева.

БНБ: Хартията за бюлетините от машинно гласуване отговаря на зададените изисквания

Карадимов коментира още, че е напълно нормално на обществената поръчка, обявена от ЦИК за изпълнител на поддръжката на машините, да има само един кандидат – вносителят им. Офертата на фирмата обаче е с 1 милион лева повече от обявената от ЦИК, а ако договор не бъде сключен, трябва да бъде отменено машинното гласуване, обясни министърът.

ЦИК: 24 партии и 9 коалиции ще се явят на изборите на 27 октомври

Според него офертата на Централната комисия е същата, както за изборите през юни. Те обаче бяха двойни – за Европейски парламент и за национален парламент, припомни Карадимов и подчерта, че няма как настоящият вот да е по-скъп като поддръжка. Обявената от ЦИК обществена поръчка е съобразена с тежестта на обслужването на машините, дори нещо повече – тя не е намалена като оферта, независимо че изборът е само един, каза Карадимов. Той допълни, че по темата комисията ще води преговори и изрази надежда, че ще се стигне до решение.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня