/ Президенство
"Най-рано следващата седмица ще се водят разговорис "Газпром", ако е необходимо", обяви Росен Христов служебен министър на енергетиката, който днес е на посещение на комплекс "Мини Марица-Изток".

Когато стане ясно какви количества втечнен газ ще ни бъдат доставени, ще решим какво ще се договаря с "Газпром", обясни той. 

"Не искам да влизам в преговори без да знам от какво имам нужда", каза още Христов. 

"В момента изчакваме да видим какво ще се случи с другите опции, да направим един окончателен анализ на необходимите количества газ, които са ни необходими да осигурим на индустрията. Също и ценови анализ при какви нива на цената индустрията може да функционира, защото не можем да оставим газ на някакви цени, при които няма да е икономически изгодно предприятията и крайните потребители да функционират. На нас такива количества не ни трябват. На нас ни трябва газ, който хората могат да си позволят да купят и да работят. Така че тези финални стъпки, буквално ги завършваме тази седмица и другата, отчитаме също и възможността интерконекторът да работи, който също е важна част от общия план и тогава вече окончателно ще решим какви количества е необходимо, трябва да договаряме с "Газпром", обяви Христов. 

"Уговорката е в сряда "Авакс" да предоставят детайлен линеен график за всички дейности, който остават да се извършат в рамките на проекта, включително и процесите по получаване на актовете, т.е. работата с всички органи", добави Христов за предстоящата среща с фирмата, която изгражда газовата връзка с Гърция. 

Крайният срок да бъдат пуснати търговски количества газ по интерконектора с Гърция, е 1 октомври, обяви служебният министър.

"В момента в газопровода има газ, но представете си, той е като една голяма цистерна, т.е. газопроводът е затапен от двете страни и пълен с газ под налягане за да се провери за теч, но газ през него не тече", категоричен бе министър Христов. 

"Не за пръв път има инфлация, не за първи път има икономически кризи. Това, което ние се опитваме е да намалим натиска на инфлация. Борим се за по-добри цени на газ, борим се за по-добри цени на ток, борим се за по- добри цени на горива", каза Христов. 

"Бизнесът също от своя страна трябва да сам да си помогне със съответните програми за ефективност с инвестиции в енергоспестяване", добави служебният министър на енергетиката. 

"Общините също трябва да се инициатори, не може на всичко да се разчита на държавата. Затова има местна власт, затова има общини", каза Христов.

"Какво правят самите общини да намалят този натиск. Най-лесно е фирми и общини, всички да дойдат при държавата да чакат компенсации, помощ и т.н. Защо сами не си помагат", заяви служебният министър на въпрос за финансовия натиск над общините. 

Той даде пример за това, че някои общини имат проекти за преминаване към геотермално отопление, даде пример служебният министър. 

"Държавата ще помогне, но колко повече хора участват в процеса и се опитват да постигнат целта, толкова по-голяма е вероятността за успех", допълни Христов.