министър на енергетиката Росен Христов
министър на енергетиката Росен Христов / БГНЕС
В момента анализираме всички възможни канали за газ - "Газпром" е един от възможните канали, който все е още на масата. Не ни е приоритет да преговаряме с "Газпром", опитваме да се осигурим необходимите количества газ през всички други доставчици, но в случай на необходимост, последният вариант е "Газпром". Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов на брифинг в Министерския съвет, след заседанието на служебния кабинет.

По думите му, приоритет в момента са доставките на LNG газ (втечнен газ), както и на синьо гориво от Азербейджан, включително други алтернативни доставчици.

Гълъб Донев: Държавата отпуска 800 млн. лв. заем на „Булгаргаз“ (ВИДЕО)

"Противно на всички спекулации, нашето правителство е впрегнало 30-40 човека от няколко министерства, които ежедневно полагат огромни усилия този интерконектор да бъде пуснат в срок. Преди нас, ситуацията е просто била с много ниска форма на контрол, което е позволило тези забавяния", заяви той и отрече, че е издавал заповед за спиране на вписването. "Опитахме се коригираме грешка в имената, така че да предотвратим връщане. Връщането беше факт, но в момента всички административни проблеми са отстранени, надявам се нещата да се задействат в срок", изтъкна той.

По думите му, по проекта има сериозни забележки от институции, по отношение на сигурността и безопасността на обекта, особено във връзка с пожарната безопасност. "Как да пуснем газов обект, до който няма пътища за противопожарни коли", попита реторично той.

На въпрос дали има възможност страната ни да откаже трите танкера, договорени от предишното правителство, след като Министерството на енергетиката обяви търг за втечнен газ, той заяви, че се работи по тази оферта.