Държавата отпуска 800 млн. лв. заем на „Булгаргаз“. Това каза служебния министър-председател Гълъб Донев преди заседанието на служебното правителство. Условията, с които дружеството ще възстанови тази сума, ще бъдат определени с решение на Министерския съвет.

Това решение идва, след като Министерството на енергетиката в сътрудничество с Министерството на финансите, са изготвили план за финансово оздравяване на „Булгаргаз“.

„Булгаргаз“ обяви търг за покупка на втечнен газ

Според Донев този заем ще стабилизира финансовото състояние на „Булгаргаз“ и ще гарантира сигурността на доставките на природен газ за предстоящия отоплителен сезон.

"Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи, с изрядни и професионално подготвени юридически документи. Недупостимо е да се поставя под съмнение волята на България за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, още повече когато това се прави за предизборна употреба", коментира още служебният министър-председател.

Седмица по-късно мога да добавя още една задача, която е свършена от кризисния щаб в енергетиката - освен, че търси бързи и ефективни решения за гарантиране на доставките на природен газ, кризисният щаб ще има и задача да възстанови синхрона и добрата кординация между институциите, заяви Донев.



Паралелно със заема работим и за допълнително финансиране с частния банков сектор. Това каза министърът на енергетиката в служебното правителство Росен Христов.

Христов уточни, "че противно на многото коментари "Булгаргаз" е на печалба в размер на 6-7 млн. за тази година. "Булгаргаз" не е в несъстоятелност, не е изпаднал в криза, компанията не е фалирала. Проблемите на "Булгаргаз" са свързани с наличието на средства и проблемите за разплащане. Колко ефективно е работила, защо не са осигурени слотове за разтоварване - това са оперативни проблеми, но компанията си функционира нормално", посочи той.

Тиражират се едни суми в размер на 500 млн. Тези средства са необходими за разплащане, добави Христов и обясни защо са необходими средства в такива обеми: заради забавяния в плащанията на задълженията на контрагенти - все повече от клиените на "Булгаргаз" изпитват затруднения за разплащане. Основните проблеми са с Топлофикация - София, които дължат няколко стотин млн., други топлофикации също започват да имат трудности с разплащането заради високата цена на газа. Другият проблем идва от изразходването на средства. Увеличението на цената на газа и това, че все повече доставчици искат авансово плащане, увеличава нуждите от оборотен капитал.