"Още утре министерството на енергетиката и министерството на финансите започва работа по план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да бъде дружеството в състояние да обезпечи газовите доставки." Това обяви на първото заседание на кабинета служебният премиер Гълъб Донев.

Енергийният министър: „Булгаргаз“ няма пари за азерския газ, няма и договорени танкери

"Или казано реално - да е в състояние да заплаща за договорените количества природен газ", допълни той. В сряда вечерта служебният министър на енергетиката съобщи, че "Булгаргаз" е във финансов колапс и няма финанси, с които да заплати нито договорения азерски газ, нито евентуалните танкери, обявени от експремиера Кирил Петков.
 

Гълъб Донев правителство
БГНЕС


Следващата седмица министерството на енергетиката ще обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ, за да бъде подсигурено потреблението до края на отоплителния сезон, допълни Донев. "Това се резултатите, които постигнахме след снощната работа на кризисния щаб, която ще продължи и през почивните дни, за да бъдем максимално честни и открити пред българското общество и бизнес", посочи служебният премиер.

Шефът на „Булгаргаз“: Тепърва ще има недостиг на газ с идването на отоплителия сезон

"От кризисния щаб в енергетиката очаквам реални действия, а не само думи", апелира той. "Няма да влизам в задочни политически спорове, моята отговорност е да търся решение на проблемите и да не създавам илюзии. Правителството знае какво прави, няма нужда от външни консултантски услуги", категоричен бе Гълъб Донев.