Драматична обстановка в енергетиката описа служебният министър на енергетиката Росен Христов. От думите му става ясно, че предходните управляващи са оставили страната пред енергиен колапс. Христов уточни, че има недостиг на договорените количества за доставка до края на година.

"Прословутите договорени седем танкера всъщност не са договорени, а в момента сме на ниво оферта. Тя включва доставка на три танкера тази година и опция за доставка на останалите четири", заяви на брифинг в Министерския съвет Христов.

Кирил Петков: Договорихме седем кораба с втечнен газ за зимните месеци

Преди дни бившият премиер Кирил Петков съобщи, че правителството му подписва договор за доставка на втечнен газ, с който по думите му до април ще бъде подпомогната енергийната система на страната. "Така решаваме съществена част от гарантирането на енергийната сигурност и правителството улеснява следващия кабинет", подчерта тогава експремиерът.

Росен Христов обясни, че няма осигурени и слотове за разтоварване на танкерите на газовите терминали. "Тоест в момента трябва да намерим начин, вероятно със закупуване от трети страни слотове за разтоварване, което допълнително ще оскъпи значително цената до България", посочи той.

БГНЕС


"Цената на газа от Азербайджан, която беше първоначално съобщена като четири пъти по-ниска, от последните няколко дни е в пъти по-скъпа за 2/3 от договорените количества", допълни служебният министър.

Създават Междуведомствен кризисен щаб за енергетиката

"Има сериозна финансова криза в "Булгаргаз" и невъзможност компанията да се разплати дори с тези договорени количества. Затова сме на денонощен режим на работа в министерството", категоричен беше Христов.

"В момента се подготвя търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи частично нуждите на страната до края на годината и отоплителния сезон", допълни той. Търсят се и начини за рефинансиране на "Булгаргаз" и преговори за понижаване на цената в общия микс на доставките на газ.