Създават Междуведомствен кризисен щаб за енергетиката. Това съобщи на извънредна пресконференция в Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев. 

"Задачата на щаба ще е да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора, да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, механизъм за контрол на цените на горивата и цените на електроенергията", уточни Донев. 

Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. В състава му ще влязат още министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, браншови организации, ДАНС, КЕВР и представители на работодателите и синдикатите

"Контролът по изпълнението на възложените задачи на Междуведомствения кризисен щаб ще осъществявам лично", поясни премиерът Гълъб Донев. 

Щабът ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обясни, че ситуацията, свързана с доставките на газ, е сериозна. Той уточни, че има недостиг на договорените количества за доставка до края на година. По думите му има подсигурени количества до края на септември, но те са крайно недостатъчни да задоволят потреблението до края на годината.

Енергийният министър: „Булгаргаз“ няма пари за азерския газ, няма и договорени танкери

Гълъб Донев МС
БГНЕС

Още вчера при официалното представяне на служебния кабинет президентът Румен Радев очерта техните най-спешни задачи и приоритети при управлението на страната в този труден момент. 

"Служебното правителство поема отговорност за управлението на България в труден момент за страната ни, обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на  подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и  забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС", заяви държавният глава. 

Пряко следствие на войната е глобалната енергийна криза, каза Радев. По думите му тя неизбежно ще изостря социалното напрежение с потенциал  за нови политически и управленски кризи в идните месеци. "Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два важни приоритета – сигурност на доставките и цени на енергоносителите", каза държавният глава. Румен Радев заяви, че в центъра на дейността на служебния кабинет трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Той каза още, че гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения.
 

В момента е в ход втората вълна на газовата криза. Поводът - поисканото поскъпване на синьото гориво с 60% от август. Това заяви пред NOVA председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски.

"Предложението за увеличаване на цената на газа с 60 процента за месец август вече е внесено. Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон", допълни той.  

Шефът на "Булгаргаз" подчерта и че вратата към "Газпром" не е окончателно затворена. 

"Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори. Ние не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е един казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за "Булгаргаз" при промяна на условията". 

Той коментира и цената на втечнения газ. „Неговата цена силно се определя от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени. Така че, не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени. Това, което от много време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, всъщност е презумпцията за дългосрочен договор, който влиза в сила след 1,2 или 3 години на база на моделите, които компаниите за втечнен газ използват, категоричен е Топчийски.

Директорът в "Булгаргаз" подчерта, че офертата за танкерите с втечнен газ, получена от кабинета „Петков” е приета под условие. „Условието е да се осигури инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи – единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината са кът. Защото те се продават година по-рано и са препродадени”.
 

Откритото заседание по повод заявлението на "Булгаргаз", в което се иска природният газ през август да поскъпне с 60 процента, ще се проведе на 9 август. Не по-късно от 12 август Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнесе с решение за утвърждаване на цената на природния газ. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг пред журналисти по-рано днес в сградата на регулатора. Той изтъкна, че към момента ситуацията не може да промени тази цена съществено.

КЕВР ще провери всички документи, съпътстващи заявлението на "Булгаргаз", но правомощията на регулатора са в две насоки - да се провери дали заявлението е в съответствие с дългосрочния договор (в случая единствено с Азербайджан), както и дали са спазени законовите изисквания в областта на природния газ.

"Това, което мога да кажа, е, че изключително тежката ситуация, свързана с високите цени на природния газ, активира КЕВР да потърси нормативни промени, които преди всичко да гарантират общественият доставчик "Булгаргаз" (на принципа на минимални разходи за доставка на природен газ) да осигури тези количества за регулирания пазар", заяви Иван Иванов. Той поясни, че регулираният пазар съдържа два сегмента - първият са газоразпределителните дружества, вторият – топлофикационните дружества, които имат лиценз за производство на топлинна енергия.