Междусистемната газова връзка с Гърция не е просто инфраструктурен обект, тя е обект със силно регионално и геополитическо измерение. Този обект е от съществено значение не само за задълбочаване на стратегическото парньорство между Гърция и България, но има и огромно значение за постигане на реална диверсификация за доставката на газ за България и за страните от Централна и Източна Европа. Както и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион и за реализация на европейската политика за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносители. Това каза президентът Румен Радев по време на срещата със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция, „Авакс“ и ръководството на проектната компания, възложител на строежа, „Ай Си Джи Би“.

Георги Димитров

В срещата участват и служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Спорът за интерконектора: МРРБ публикува снимки на незавършени обекти по трасето

Радев увери, че България е готова за пълно съдействие за пускане на проекта в редовна експлоатация възможно най-бързо.

Приключването на този инфраструктурен и геополитически проект в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки и растеж на цени, е от особена важност за нашите страни, каза Радев.

Собственикът на "Авакс" Антониос Мидзалис увери, че от самото начало на проекта те осъзнават важността му и се опитват да дадат най-доброто за успешното му приключване. "Ще направим всичко, което е по силите ни, за да може този обект да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация", каза още той.

Смятам, че ние сме си заслужили доверието, но ако у някого възникват въпроси, ние сме на разположение да отговорим, подчерта Мидзалис и добави: „Ние имаме двугодишен гаранционен период на поддръжка и ще бъдем тук на разположение".

След срещата служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че компаниите са поели всички ангажименти, че влизането в експлоатация няма да бъде забавено.

Христов посочи, че по график на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ.

Той изрази притесненията си, че не са успели да представят на българската страна детайлен график за изпълнение на всички дейности.

В сряда ще има нова среща на мястото на обекта, където този график ще бъде предоставен.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков посочи, че е поел ангажимент да контролира целия процес относно строителството.

Той се обърна към българските граждани: "Строителят има нужда от мотивация, а не от демотивация. Нека да го мотивираме да завърши обекта".

По-рано в петък от Министерството на регионалното развитие разпространиха снимки на незавършени обекти по трасето. Снимките са направени по време на инспекцията на българската част на Междусистемната газова връзка Гърция-България в сряда, 10 август, от министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

ICGB: Всички основни дейности по изграждане на интерконектора са приключени 

Двамата посетиха Газоизмервателна станция Стара Загора, Кранов възел 6, разположен до село Тракия, както и канал на Напоителни системи и Диспечерски център в село Стамболийски и установиха недовършени строително-монтажни дейности. Това се казва в съобщението на МРРБ. 

При проверката на място транспортният министър Христо Алексиев заяви: "Ние газ днес не открихме в интерконектора, открихме само неприключили строителни работи, но правим всичко възможно в най-бързи и ускорени срокове всичко това да бъде факт". 

Припомняме, че ден по-рано компанията, която развива проекта за газовата връзка, излезе с остра позиция срещу твърденията на служебния кабинет, че проектът не е готов. От ICGB заявиха, че всички основни строителни дейности са завършени и интерконекторът може да обезпечи почти изцяло потреблението на България. Компанията призовава за активното съдействие на институциите.