/ БТА
Резултатите от пробите на украинското зърно у нас до момента не показват наличие на ГМО и тежки метали, заяви пред журналисти в Пловдив служебният министърът на земеделието Явор Гечев, като уточни, че се изследва широк спектър от показатели, съобщи БНР

Министър Гечев подчерта, че контролът продължава, но има и забавяне на резултатите, защото Агенцията по храните няма лаборатории за изследването на половината от компонентите. Затова пробите се изпращат в частни лаборатории:

"Разбира се, че ако има особено негативни проби, ние своевременно ще предоставим информация. Имаме информация от земеделските производители за една допълнителна проба, която е негативна. Да, вярно е - има проба, която е негативна. Взети са мерки. Иначе това, което мога да кажа е, че контролите работят - т.е. българските потребители да са сигурни, че няма да допуснем нещо на пазара, което не отговаря на европейските качества".

България отново настоя ЕК да вземе мерки заради смущенията на зърнения пазар

Земеделските площи, засегнатите от наводненията в Карловско, са близо 4500 декара, като подадените заявления за подпомагане са над 70, от тях 7 са за животни, каза още Явор Гечев:

"Това са заявленията, които са по отношение на служба "Земеделие", т.е. по инструментите, които имаме. Тука говорим само за пропаднали площи, съответно за унищожени животни. Другото е в междуведомствената комисия по другия инструмент".

БНР