Министерството на отбраната: Няма мобилизация и подготовка за война
Министерството на отбраната: Няма мобилизация и подготовка за война / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България и Министерството на отбраната (МО) не мобилизират войски, нито подготвят война срещу която и да е държава, заявиха от военното ведомство по повод изказването на Волен Сидеров.

Лидерът на „Атака" обяви от парламентарната трибуна, че в страната тече военна мобилизация. Сидеров заяви, че служители на армията в много градове са получили повиквателни, с които са предупредени да се явят в случай на нужда.

В изказването и изводите на Волен Сидеров няма нищо вярно, се посочва в прессъобщение от МО. В него се отбелязва, че съгласно Закона за резерва на Въоръжените сили на България и Наредбата за военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време, приета с постановление на МС от 2012 г., на военен отчет подлежат всички български граждани, преминали военна подготовка - бивши кадрови войници, сержанти и офицери, граждани, отбили наборна служба, и такива, които са изявили желание да придобият начална военна подготовка. Те участват в окомплектоването на военновременни формирования, съгласно закона. Централното военно окръжие и неговите структури в страната извършват периодично актуализация на списъците за окомплектоване и това е причината да са изпращани повиквателни заповеди до български граждани, които имат военна подготовка, посочват от МО.

Проверката на списъците на ангажираните във военновременните формирования хора се налага заради отпадане по различни причини - болест, напускане на страната за дълъг период от време, гледане на дете до 3 г., навършване на пределна възраст за служба в запаса, промяна на постоянния им адрес.

В тези случаи структурите на Централното военно окръжие връчват повиквателни на други запасни, които отговарят на условията. Това е всекидневна дейност, която се организира и изпълнява в мирно време, съгласно изискванията на Закона за отбраната и Въоръжените сили, отбелязват от МО.