/ ThinkStock/Getty Images
Служебният енергиен министър Росен Христов по никакъв начин не е отменял назначенията в "Ай Си Джи Би" АД (проектната компания, отговаряща за изграждането на интерконектора Гърция-България - бел. ред.). Това се казва в позиция на Министерството на енергетиката относно по думите им "фалшива новина, публикувана в сериозна медия, със заглавие: "Служебният кабинет на Радев блокира газовата връзка с Гърция".

Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването, изтъкват от енергийното ведомство. Отказът за него е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят. Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения. Предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството. "

"Подчертаваме, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29.07.2022 г. – 1 ден преди крайния срок и 3 дни преди встъпването на служебното правителство", пише още в позицията.

От Министерството на енергетиката обръщат внимание, че нееднократно и президентът, и сегашният премиер заявиха, че диверсификацията е основен приоритет за енергийната стратегия на Република България.

"В тази връзка категорично заявяваме, че новото ръководство на Министерство на енергетиката не само не блокира новата газова връзка с Гърция, а напротив – влага всички ресурси за бързото отстраняване на многото недостатъци и забележки, които получихме в наследство. За последните денонощия целият процес е на ръчно управление", се отбелязва още в позицията на енергийното ведомство.