Минималната работна заплата у нас се увеличава на 1077 лева от 1 януари 2025 г. Това съобщи на брифинг министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Досега минималната работна заплата бе 933 лева. 

Това е увеличение с 15,4%. Около 430 000 души работят на минималната работна заплата, каза още той. 

"Минималната работна заплата е за минималните разходи, които трябва да се направят за издръжка на едно лице, що се отнася и това е размерът, който ние определяме. Що се касае до останалите работни заплати, работодателите са тези, които трябва да коригират работните заплати на останалия персонал", каза още министърът.

Припомняме, че преди седмици държавата, работодателите и синдикатите не успяха да се разберат за минималната работна заплата. Тогава синдикатите подкрепиха проекта, но работодателските организации, не. 

Предложението за новия ръст на минималната заплата бе на министъра на труда и социалната политика. 

Предложената стойност е със 144 лв. повече спрямо сегашното най-ниско възнаграждение, посочи министърът. Съгласно Кодекса на труда минималната работна заплата за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за 12-месечен период, който включва последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година.

До думите му така ще намалее рискът от бедност сред работещите с най-ниски доходи, запазване на жизненото им равнище и за намаляване на неравенствата в разпределението на доходите. "Нетният доход на наетите на минимална работна заплата ще нарасне и ще достигне 835,73 лв.", посочи още министър Иванов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня