Мигранти се качвали в каросерията на тирове, шофьорите дори не разбирали
Мигранти се качвали в каросерията на тирове, шофьорите дори не разбирали / БГНЕС

Над 300 задържани мигранти на границите ни с Турция и Румъния от началото на тази година. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Георги Костов. При близо 50% от случаите, в които незаконни мигранти са заловени в каросерията на тирове, водачите на тежкотоварните автомобили не са знаели. От 12 декември на граничните ни пунктове се раздават флаери с указания за обезопасяване на товарните автомобили срещу проникване в тях на нелегални мигранти. Те са както на български, така и на английски и турски език.

От началото на годината на българо-турската граница са задържани 294 нелегални мигранти, а на границата ни с Румъния - 70. Това съобщи зам.-директорът на ГД „Гранична полиция" Стоян Иванов. Той поясни, че с влошаване на метеорологичните условия и ограничаването на пешеходни маршрути зачестяват случаите на заловени нелегални мигранти в товарни автомобили.

"Рисковете са както за Гранична полиция, така и за цялата страна, за водачите на автомобили също. При близо 50% от случаите тези нелегални мигранти правят опит и успяват да се качат в товарните автомобили без знанието на водача", каза Стоянов.

Мигрантите често се възползват от възможността да се качат без знанието на водача при товаренето на тежкотоварния автомобил или при престои, когато шофьорът си почива. Не малко са случаите, когато бежанците използват стълби и се качват в каросерията през тавана.

От 12 декември половин милион информационни флаери ще бъдат раздадени на влизане в страната ни на всеки водач на тежкотоварен автомобил с указания на български, английски и турски за това как да обезопасят товарните автомобили, за да не проникват нелегални мигранти, без тяхното знание. Проектът е на МВР съвместно с Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата.