/ БГНЕС, архив
Не достигат преподаватели по математика, информатика, по чужди езици и начални педагози
Месец преди началото на новата учебна година училищните директори търсят учители по математика, по информатика, по чужди езици, начални учители и учители за целодневната организация на обучение, както и учители за предучилищното образование. Това каза председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева.
 
Тя съобщи, че сега учителите и приравнените към длъжността "учител" са общо 93 000, а се търсят над 3000 учители, защото 3160 учители работят в училищата, въпреки че са навършили пенсионна възраст и са се пенсионирали. Тези педагози преподават в училище, тъй като на техните места "няма млади учители", обясни Такева.
 
Младите хора до 25 години биха станали учители при работна заплата от 1500 лв

Много е важно и трябва да се знае, че вече учителите няма да бъдат назначавани на работа за няколко месеца или до приключване на учебната година - например до 30 май, до 15 или 30 юни, а ще бъдат назначавани от "15 септември до 15 септември", обясни Такева. Тя отбеляза, че това е изискване по Кодекса на труда и за него има и писмо на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което той категорично предупреждава, че "директорите трябва да спазват Кодекса на труда".
 
"Досега училищни директори нарушаваха Кодекса на труда и нито един министър не обърна внимание на това, а 8000 учители работят на срочни договори и не могат да ползват услугите на бюрата по труда, защото нямат девет месеца, в които да са работили през годината", обясни Такева.
 
По думите й затова категоричната намеса на министър Красимир Вълчев е правилна и необходима. "Апелирам, ако училищен директор наруши Кодекса на труда и писмото на образователния министър, да бъде санкциониран с най-строги мерки", призова лидерът на учителския синдикат.
 
Учителите с по-високи заплати от 1 септември

Изключително съм удовлетворена, че правителството на премиера Бойко Борисов заложи в управленската си програма образованието за приоритет, заяви Янка Такева. Тя коментира, че като първа стъпка в тази насока е увеличението на учителските заплати с 15% от 1 септември 2017 г., като за тази цел Министерският съвет отдели допълнителни около 80 млн. лева преди седмица.
 
Според Такева осигурени са средствата и за 2018 г. и занапред - от 2018 г. до юни 2021 г., докато приключи мандатът на сегашното правителство, всяка година трябва да има по 20-процентно увеличение на заплатите на учителите. Целта е да се достигне до учителска работна заплата от 1500 лева, като това е записано и в управленската програма на правителството, каза Такева.
 

Dariknews.bg, архив


Синдикати искат ударно увеличение на заплатите. Вижте с колко

Тя отбеляза, че увеличаването на работните заплати на учителите е мотивиращо за заемането на педагогическите длъжности, но и създава предпоставки за подобряване на самочувствието и на авторитета на българския учител.
 
Дирекцията за квалификация в Министерството на образованието и науката разработва актуализация на Стратегията за развитието на педагогическите кадри, както и промяна в четири наредби, с които "да се облекчи бумащината в училището и в детската градина", информира Янка Такева. Според нея с тези мерки ще се създаде по-добра организация в българското училище и ще се привлекат повече млади учители в него.
 
Постепенното преминаване на едносменен режим на обучение в българското училище е записано в Закона за предучилищното и училищното образование, каза Янка Такева. Според нея ученето на една смяна ще даде повече възможности на учителите да работят индивидуално с учениците, както и да имат време за консултации и за извънкласни и извънучилищни дейности с децата. При учене на една смяна учителите ще имат повече възможности за работа с изоставащите, но и с напредналите ученици, защото сега в големите училища има застъпване на първата и втората смяна и тези дейности трудно се осъществяват, обясни синдикалният лидер.

В големите градове, където има повече жители и повече ученици, според изчисленията и информацията на СБУ, преминаването на учене на една смяна няма да може да се случи до 2020-2021 г., а може да стане до 2027 г. - с построяването на нови училища или с разширяването на някои училища, както и с правилно кариерно и професионално ориентиране на учениците, коментира Янка Такева.
 
Синдикатът на българските учители подкрепя и обявеното намерение на МОН за задържане и обхващане на децата в училище, заяви Такева.
БТА