Мерджанов: Претенциите ни за Шенген се поднасят доста страхливо
Мерджанов: Претенциите ни за Шенген се поднасят доста страхливо / БГНЕС, архив

Претенциите на българската държава относно членството в Шенген се поднасят доста страхливо. Това заяви в Сливен народният представител от БСП Атанас Мерджанов, помолен да коментира актуалната политическа обстановка и проблемът с миграционния поток. Мерджанов бе в Сливен за да бъде лектор на регионална среща на Младежкото обединение в БСП.

По думите му, отдавна е трябвало да се настоява България да влезе в Шенген , защото практически са били изпълнени всички технически критерии и страната носи всички отговорности на държава - член на Европейския съюз и на Шенген.

"МВР се задъхва от липса на реформа, от парализа на служителите, които са перманентно в стачна готовност и от невъзможност да се успокоят и мотивират служителите на реда, коментира още той. На този фон малко екстравагантно звучи проведеното учение в Петрич", каза народният представител от опозицията.

Вижте повече за учението "Граница 2016"

Мерджанов не отрече, че подобни учения са необходими, но заяви, че вече една година правителството не е в състояние да построи остатъка от защитното съоръжение. Той съобщи още, че досега за това строителство са изразходвани над 100 милиона лева и това е цена, която петорно надвишава строежа на линеен километър в сравнение с направеното от правителството на Пламен Орешарски.

Вижте оценките за учението на премиера, вътрешния министър и началника на отбраната

"Имаме хроничен недостиг на жива сила, въпреки обещанията на министър Бъчварова, че ще бъде уплътнен капацитетът на Главна дирекция "Гранична полиция", но до този момент не се е случило нищо подобно", посочи Атанас Мерджанов.

Заършват през юни оградата по границата с Турция

В Сливен вчера и днес се състоя регионална среща на Младежкото обединение в БСП, в което участваха представители на младежките организации на партията от повече от осем области в страната. По думите на Мерджанов са били представени нови и свежи идеи. Обсъдени са били актуалната политическа обстановка, промени в конституцията и предизвикателствата пред местната власт. Председателят на Младежкото обединение в БСП Вероника Делибалтова посочи, че сред приоритетите в политиката на партията е все повече млади хора да се реализират в местната власт.

Други новини от Сливен