Меглена Кунева е за единна кандидатура на РБ за президентския вот
Меглена Кунева е за единна кандидатура на РБ за президентския вот / DarikNews.bg, Шумен

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева заяви, че според нея Реформаторския блок трябва да излъчи единна кандидатура за президент. Кунева каза това в Шумен, където е на визита днес заедно с народния представител Димитър Делчев.

"Аз съм за това да има един кандидат, който да е издигнат. Два са начините - през инициативен комитет и да бъде издигнат от партия или партии. Дали това да е партийна кандидатура или извън партиите, за това няма никаква пречка, просто трябва да се обединим. Аз нямам никакви възражения това да е човек извън партийния спектър", коментира вицепремиерът.

ДБГ няма да издига за президент партийна кандидатура

По думите й кандидатът на реформаторите трябва да бъде с добро име, евроатлантик, демократ, последователен, да уважава правата на другите и да може да ги защитава.

Димитър Делчев допълни, че Реформаторски блок значително е напреднал с процеса на обсъждане на темата с кандидат-президентът.

"Всяка една от партиите в Блока, включително и гражданския съвет ще могат да издигнат по две кандидатури и след като те бъдат номинирани, с единодушие да бъде избрана кандидат-президентската двойка", разясни той механизмът, по който вероятно ще бъде издигната кандидатурата на реформаторите. Делчев бе категоричен, че в момента в който е ясно кой ще бъде кандидатът това ще стане обществено достояние максимално бързо.

Новини от Шумен