ДБГ няма да издига за президент партийна кандидатура
ДБГ няма да издига за президент партийна кандидатура / БГНЕС, архив

"Движение България на гражданите" няма да издига на тези избори за президент партийни хора. Търсим смел десен кандидат. Той ще бъде издигнат от Реформаторския блок като политически субект, не от инициативен комитет. Това каза на среща с граждани и симпатизанти в Кубрат вицепремиерът и лидер на партията Меглена Кунева.

ГЕРБ и БСП в спор за датата на изборите - 23 октомври или 6 ноември

По думите й, това е мажоритарен избор, а от ДБГ, винаги са били консенсусни и са държали на единството в РБ. Блокът трябва да даде знак за единство през номинацията за президент. Имаме съгласие да е граждански кандидат, е казала още тя.

Димитър Делчев, депутат от РБ, е отбелязал, че профилът на кандидата за президент е на евроатлантик, родолюбец, почтен десен граждански ориентиран човек с ясна визия за развитието на президентската институция, ангажиран с борбата с корупцията и с евроатлантическата ориентация на страната.

Партиите крият до последно кандидатите си за президент

До края на юли се правят номинациите и след това председателите на партиите ще се обединят около най-консенсусната за РБ фигура, е казал той. Забавяне засега няма, защото никоя друга партия не е издигнала кандидат, е посочил той и е добавил, че развитието на РБ оттук нататък е също важен въпрос.

По думите на Кунева, като председател на щаба на РБ, Найден Зеленогорски ще бъде мотор на кампанията, а Блокът ще стигне до единен силен кандидат. Кунева е призовала за въвличане на млади хора в политиката и е отбелязала, че младежкото ДБГ се развива с добри темпове и вече има структури в почти всички области, като предстои учредяване в Шумен.