Европейската банка за развитие ще подпомогне извършването на анализа за националната детска болница. Това каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев по време на Powers Summit - иновативната платформа за градивен, оперативен диалог, лице в лице между властта, бизнес лидерите, науката и гражданския сектор.        

Започнахме с малки цели, които си поставихме, но не мога да реформирам здравеопазването, допълни той и посочи, че е започнал проектът за детска болница, учредено е мястото за нея, готова е разработката на анализа и всички педиатри са обединени за тази кауза. Друга инициатива, която е започнала, е осигуряване на държавно финансиране на областните болници, тъй като те са стълбът на здравеопазването ни, каза още той. 

Искат от Меджидиев пълната документация за избора на имот за детска болница

Министър Меджидиев посочи още, че заедно с Министерството на образованието и науката работят по възможността за разкриване на филиали за обучение на медицински сестри във всички медицински университети.

Вратата на кабинета ми е отворена пети месец, но трябва да загърбим политическите пристрастия, каза още министър Меджидиев. Не се чувствам политик, 30 години съм лекар и ще продължа да бъда такъв, добави той. 

Средствата в здравеопазването трябва да са насочени за устойчивост на системата, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Д-р Маджаров обяви пред присъстващите на форума, че екип от експерти е разработил проект на модел за остойностяване на лекарския труд, който предстои да бъде защитен пред министерствата на здравеопазването и на финансите и подчерта, че продължаващото обучение на медиците трябва да бъде задължително. 

Проблемите бяха неглижирани и вече станаха кризи, а основен проблем е финансирането на системата, каза Велина Григорова, председател на Българския фармацевтичен съюз. По думите й няма как бюджетът за здравеопазване да е един и същ и системата да остане стабилна и спокойна, при положение, че инфлацията се повишава.

На форума „Власт, чувай!“ присъстват народни представители, министри, дипломати и др.
Десислава Пеева/БТА